Üzenet

MAIL

 

Utolsó kommentek

Témák

Megújuló tarisznyavár szőlővel

2008.05.16. 19:02 | szj. | Szólj hozzá!

Címkék: sümeg tarisznyavár

Sümeg - A tarisznyavár felújításának első két ütemét, valamint a vár oldalába újonnan telepített történelmi szőlőültetvényt tegnap adták át hivatalosan. A vendégeket dr. Rédei Zsolt polgármester és Papp Zoltán Tamás főépítész köszöntötték a helyszínen.
Az előzményekről nem árt tudni, hogy a sümegi önkormányzat még tavaly februárban pályázott a Nemzeti Kulturális Alaphoz műemlék felújítására, konkrétan a tarisznyavár helyreállításának támogatására. Innen hétmillió forint támogatás meg is érkezett, továbbá 874 ezer forint a megyei önkormányzattól, ugyanerre a célra. A projekt során a támogatásból megoldott kőmunkálatok folytatásaként a körbástya tetőzete is elkészült, közel 10,4 millió forintból, amihez a támogatáson felül az önkormányzat még 3 millió 516 ezer forintot biztosított. A képviselő-testület egyébként az áprilisi ülésen ismét napirendre vette a szépen alakuló tarisznyavárat, és újabb pályázat benyújtásával szeretné folytatni a helyreállítási munkálatokat, ami főként a még hiányzó faszerkezetek kialakítására irányulna. A tarisznyavár  szimbolikus kulcsát ifjú Papp Imre várkapitány adta át dr. Rédei Zsoltnak.
A program a vár oldalában a történelmi szőlőültetvény és a hozzá kapcsolt borút bemutatásával, átadásával folytatódott. Az itt kifeszített nemzeti színű szalagot Lasztovicza Jenő a megyei közgyűlés elnöke és Egly Márk, a Balatoni Szőlő- és Borkultúra Egyesület elnöke vágták át. Az ültetvény kialakításának előzményeiről Egly Márk tájékoztatta az érdeklődőket, majd dr. Barsi Balázs ferences atya áldotta meg a szőlőt.
A szépen rendbehozott várköpeny hosszabb távon természetesen gazdasági - turisztikai - célokat is szolgál majd, hiszen ha a teljes beruházás elkészül, akkor a tarisznyvár közvetlen összeköttetésben lesz a várral, így a kirándulók a várból egy egészen rövid sétával érhetik el a Püspöki palotát és a történelmi belvárost.

A bejegyzés trackback címe:

http://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr43472923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.