Üzenet

MAIL

 

Utolsó kommentek

Témák

Naptár

október 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Képgalériáim

Tag feed

 • KönyvesBlog: Az idegengyűlölet ellen papírszínházzal készítik fel a diákokat
 • Lángoló Gitárok: Nahát! Itt egy új A Perfect Circle-dal
 • KönyvesBlog: Péntek Orsolya: Európa és a világ reális ideje nem a Kádár-kor
 • Tékozló Homár: Mi van, ha a hitelre vett termék sérülten érkezik?
 • KönyvesBlog: Az áldozatot hibáztatni nem kell félnetek jó lesz
 • Subba: Templomod, amikor megszáll a merevedésdémon
 • Lángoló Gitárok: A progresszíven lelkizős, az újra izgalmas meg a reménytelenül halott - Három új metállemezről
 • Lángoló Gitárok: Így zúgott az anarchia a vasfüggöny mögött 82-ben - ETA-premier
 • KönyvesBlog: Trükkök és tippek, hogy a gyerekből ne legyen stresszes felnőtt
 • Tékozló Homár: Panaszkönyv nincs, csak véresre verés az Erzsébet körúti KFC-ben UPDATE: Megjött a KFC válasza
 • KönyvesBlog: Könyvesblokk: Horváth, Schumer, Szentesi

Megújuló tarisznyavár szőlővel

2008.05.16. 19:02 | szj. | Szólj hozzá!

Címkék: sümeg tarisznyavár

Sümeg - A tarisznyavár felújításának első két ütemét, valamint a vár oldalába újonnan telepített történelmi szőlőültetvényt tegnap adták át hivatalosan. A vendégeket dr. Rédei Zsolt polgármester és Papp Zoltán Tamás főépítész köszöntötték a helyszínen.
Az előzményekről nem árt tudni, hogy a sümegi önkormányzat még tavaly februárban pályázott a Nemzeti Kulturális Alaphoz műemlék felújítására, konkrétan a tarisznyavár helyreállításának támogatására. Innen hétmillió forint támogatás meg is érkezett, továbbá 874 ezer forint a megyei önkormányzattól, ugyanerre a célra. A projekt során a támogatásból megoldott kőmunkálatok folytatásaként a körbástya tetőzete is elkészült, közel 10,4 millió forintból, amihez a támogatáson felül az önkormányzat még 3 millió 516 ezer forintot biztosított. A képviselő-testület egyébként az áprilisi ülésen ismét napirendre vette a szépen alakuló tarisznyavárat, és újabb pályázat benyújtásával szeretné folytatni a helyreállítási munkálatokat, ami főként a még hiányzó faszerkezetek kialakítására irányulna. A tarisznyavár  szimbolikus kulcsát ifjú Papp Imre várkapitány adta át dr. Rédei Zsoltnak.
A program a vár oldalában a történelmi szőlőültetvény és a hozzá kapcsolt borút bemutatásával, átadásával folytatódott. Az itt kifeszített nemzeti színű szalagot Lasztovicza Jenő a megyei közgyűlés elnöke és Egly Márk, a Balatoni Szőlő- és Borkultúra Egyesület elnöke vágták át. Az ültetvény kialakításának előzményeiről Egly Márk tájékoztatta az érdeklődőket, majd dr. Barsi Balázs ferences atya áldotta meg a szőlőt.
A szépen rendbehozott várköpeny hosszabb távon természetesen gazdasági - turisztikai - célokat is szolgál majd, hiszen ha a teljes beruházás elkészül, akkor a tarisznyvár közvetlen összeköttetésben lesz a várral, így a kirándulók a várból egy egészen rövid sétával érhetik el a Püspöki palotát és a történelmi belvárost.

A bejegyzés trackback címe:

http://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr73472923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.