Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Pár írás 2014. márciusából

2014.09.08. 10:59 | szj. | Szólj hozzá!

1848 gyerekektől felnőttként

Tapolca (szj) _ Megindító emlékező, ünnepi műsort láthattak csütörtökön, illetve láthatnak ma is, a tapolcai iskolás gyerekek, pedagógusaik és a meghívott vendégek a Tamási Áron Művelődési Központban.

A Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola diákjai sikerrel mutatták be az 1848-49-es forradalom és szabadságharc főbb eseményeit. Azonban az iskola pedagógógusa, Vighné Varga Odett által rendezett darab nem csupán naplózása, felsorolása volt az egykori dicső történéseknek, inkább érzéseket, érzelmeket közvetített. A magyar embert még százhatvanhat év múltán mélyen megérinti az elődök hősiessége, bátor áldozatvállalása, ami a márciusban kirobbanó forradalom után egyre gyakrabban került előtérbe. A fényes lobogók, a szabadság érzésétől sugárzó márciusi arcok ellenpólusaként gondolnunk kell a csatatereken maradó halottakra, az ő családjaikra, hozzátartozóikra, a kíméletlen megtorlásra, és arra is, hogy vajon mit kapott hazánk az akkor meghozott súlyos áldozatért?  A gyerekek tolmácsolásában bemutatott előadás számos hasonló gondolatot ébresztett az értő nézőben. A vastaps megjárt a szereplőknek.

A(z) tap0315c.jpg megjelenítése

A csütörtöki és pénteki színpadi műsorok után szombaton folytatódik a forradalomra és a szabadságharcra való emlékezés. A városi ünnnepség 16 órakor kezdődik a hagyományos lovas felvonulással, majd 17 órakor koszorúzzák meg Miltényi József 48-as huszárkapitány sírját a régi temetőben. Egy órával később az Alsó-tó partján Török János honvéd alezredes és Török Antonius Florián honvéd százados emléktáblájánál koszorúznak. Innen indul a fáklyás felvonulás a Köztársaság térre a belváros érintésével. A Kossuth domborművet és a Petőfi szobrot is megkoszorúzzák a résztvevők, majd 18 óra 45-kor Sági István alpolgármester mond ünnepi beszédet. A rendezvényen fellép a Kinizsi Táncegyüttes. A szervezők tájékoztatása szerint rossz idő esetén 19 órától a Tamási Áron Művelődési Központ ad helyet a programnak.

Korszerűbb, takarékosabb

Tapolca (szj) Több, mint háromszázötven millió forintból a újulhat meg az idei évben a város teljes közvilágítása. Már a vállalkozói szerződést is aláírta az önkormányzat a közbeszerzési eljárás nyertesével, egy budapesti céggel.
Erről a fejlesztés elindítása előtt Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő és Császár László polgármester tartott sajtótájékoztatót a városházán.
Amint elhangzott, nyolcvanöt százalékos pályázati támogatással a város új, energiatakarékos lámpatestekre cseréli a most használatban lévőket. A projekt teljes költsége 351 millió 607 ezer forint, amelyhez 298 millió 866 ezer forint vissza nem térítendő pályáztati támogatást nyert Tapolca. A korszerűsítés számszerűen 1838 lámpatestet érint, ami harmincöt nátriumlámpás lámpatest fényforrásának cseréjét, valamint 745 kompakt fénycsöves, 1082 nagynyomású nátriumlámpás és tizenegy higanylámpás lámpatest LED-esre történő cseréjét tartalmazza. A kiviteli terv elkészült, lassan a munkálatok is megkezdődhetnek.
 A polgármester kiemelte, hogy az új, LED fényforrásokkal üzemelő lámpatestek magasabb komfortérzetű megvilágítást biztosítanak, a fény hatékonyabban érvényesül a megvilágítandó felületeken. A megtakarítás mértéke az előzetes számítások alapján harmincnyolc százalékot tesz ki, ami azt is jelenti, hogy néhány év alatt megtérül a mostani a befektetés. A várakozások szerint az üzemeltetés is egyszerűsödik a fejlesztéssel, és a közvilágítás egésze üzembiztosabbá válik. A teljes beruházás az őszre valósulhat meg. Lasztovicza Jenő azt hangsúlyozta, hogy országosan is fontos az energiatakarékosság, hiszen hazánk energiaszükségleteit jórészt külföldről behozott forrásokból biztosítják. Így egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit használunk fel ebből a keretből.
Tapolca a fejlesztéssel hosszú távra oldja meg a közvilágítást, hiszen modern, tartós, könnyen üzemeltethető rendszerre áll át, ami nem utolsó sorban nagyságrendekkel olcsóbban üzemeltethető mint a mostani.

Az önkormányzat közbeszerzési eljárást indított a 2014. március 1. - 2015. február 28. közötti időszakra , közvilágítási célú villamos energia beszerzésére a város közvilágítási hálózathoz. Az ajánlattételi felhívást a piacon jelen lévő valamennyi szolgáltató megkapta. Az ajánlatok elbírálása során a legkedvezőbb ajánlatot tevő budapesti vállalattal kötött szerződést Tapolca. Eszerint a korábbi árhoz képest jóval olcsóbban kapja az energiát a város, ami a fejlesztéssel együtt növeli a megtakarítást.


Koszorúzás és előadás
Badacsonytördemic (szj) – Koszorúzásal, valamint dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész előadásával zárult le a Herczeg Ferenc emlékév.
A faluházban tartott sziporkázó előadásra szép számú közönség volt kíváncsi. A rendezők a jelenlévők között régi kiadású Herczeg Ferenc könyveket sorsoltak ki, és ismét elkészíttették a néhai író kedvenc almatortáját. A Borbély pincészet borkóstolót tartott. A badacsonytördemici küldöttség járt a Farkasréti temetőben is, ahol részt vett a megemlékezésen többek közt Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, és Hirtling István színművész is. Hazaérve megkoszorúzták a volt birtokánál lévő emléktáblát, és a Herczeg Ferencről elnevezett strandon felállított szobrot is.
Többször elhangzott, hogy az író halálának 60. évfordulójával zárták az emlékévet, de továbbra is folytatják a vele kapcsolatos tárgyak, írások, keresését, felkutatását.

Állandó segítség a lovagrendtől
Sümeg (szj) – Bio gyümölcspépet kaptak a sümegi óvodások a napokban. Az Ordo Militaris Teutonicus újabb ajándékát Rátosi Ferenc polgármester, egyben a lovagrend komturja adta át az intézménynek.
A cukormentes, vitamindús élelmiszerből a Hétszínvirág csoport kicsinyei fogyasztottak elsőként.
A gyerekek közösen előadott dallal köszönték meg az ajándékot, majd óvónőjük kérésére örömmel ígérték, hogy rajzolnak a lovagrend nagymesterének, Klaus Blosnak, akit mindannyian személyesen ismernek.
A Németországban élő nagymester már többször ellátogatott hozzájuk, legutóbb karácsonyra vitt ajándékba számos kisautót, biciklit és egyéb játékokat.
Az átadási ünnepségen Rátosi Ferenc köszönetet mondott az Ordo Militaris Teutonicusnak azért, hogy évek óta támogatja Sümeg és Pápa várost valamint a térséget. Beszédében kiemelte az adományok eljuttatásában segítséget nyújtó Greif Lovagrend, Templomos Lovagrend és Szent László Rend Egyesület önzetlen munkáját. Hujber Jánosné óvodavezető a gyermekek nevében fejezte ki háláját a rendszeresen érkező élelmiszerekért, a játékokért.
Az adományból ismét részesült a Napfény segítő központ is. Farkasné Sámson Klára intézményvezetőtől megtudtuk, hogy a bentlakásos otthonban élő idősek, valamint az általuk gondozott családok hálásak a lovagrendek ajándékaiért.

Történelmi hétvége
Színes családi programok a szigligeti várban
Szigliget (szj) – A hétvégére tervezett tavaszváró rendezvénnyel megélékül az élet a Balaton várában. Erről Balassa Balázs polgármester tájékoztatta munkatársunkat.
Szombaton 13 órától családi délután, benne játszóház, kézműves foglalkozás, póni lovaglás várja az érdeklődőket, de lesznek népi játékok és tréfás családi versenyek is. 15 órakor Paprika Jancsi címmel vásári bábjáték kezdődik a helyi Básti Lajos Közösségi Házban. Másnap 13 órától huszár öltözék és fegyverzet bemutató, utána első és második világháborús öltözék és fegyver bemutató várja a vendégeket, akik a fegyvereket használat közben is megnézhetik. 15 órakor kezdődik Katonadalok címmel Sashalmi Orsi műsora a sportpályán.
- Rendezvényünk kimondottan a családoknak szól. Ahogy a kínálatból is látszik ezen a két napon a hagyományaink és a történelmünk egy-egy szeletét szeretnénk megmutatni a látogatóknak, és reméljük, hogy vendégeink aktív részesei lesznek programjainknak. Annak érdekében, hogy minél változatosabb, színesebb legyen a programkínálat, a Kézműves udvarban bárki megtekintheti a megújult Vártörténeti kiállítást, az országban egyedülálló íjakat és tartozékait, valamint a vértezeteket. Ezen a hétvégén látogatható lesz a megújult Tájház, valamint az önkormányzat által külön erre a célra vásárolt helytörténeti kiállítótér is. Akik szeretnének kimozdulni a faluból, azok számára ajánljuk a Óvárban kialakított kilátót, vagy a Réhely úton az Árpád kori templomromunkat - sorolta a lehetőségeket a szigligeti polgármester.


Sajtófotók tíz év merítéséből
Tapolca (szj) – A város és környéke mindennapjai, ünnepei, különleges, vagy éppen hétköznapi eseményei elevenednek meg Szijártó János újságíró "10 év - 120 kép" című sajtófotó kiállításárán. Az elmúlt tíz esztendő jelenik meg úgy, hogy minden hónapból egy kép szerepel az éveként is kronológiai sorrendbe rendezett összeállításban. A tárlatot Barták Péter, a Napló főszerkesztője nyitja meg március tizenhetedikén (hétfőn) 18 órakor a tapolcai Tamási Áron Művelődési Központban. Köszöntőt mond Lasztovicza Jenő országggyűlési képviselő és Császár László polgármester. A megnyitón közreműködnek a Bárdos Lajos Általános Iskola 4.z osztályos tanulói.


Ezüstminősítés rézfúvósoknak
Sümeg (szj) – Ezüst minőstést szerzett a IV. korcsoportban Marton György tenorkürtön a XI. Sistrum szombathelyi regionális zenei rézfúvós versenyen a közelmúltban. A tubás Kizmus Kornél szintén ezüst minősítést ért el ugyenezen a megmérettetésen az V. korcsoportban. Mindkettőjük felkészítő tanára Püspöki János, zongorán Csánicz Nóra működött közre.

Finom borok nagy versenye
Nemesvita (szj) – Közös borversenyt rendezett az önkormányzat és a Balaton-felvidék borvidék hegyközsége, amelyre tizenegy gazda nevezett huszonötféle borral.
A verseny két helyszínen is zajlott. A polgármesteri hivatalban a profi szakértők és a környék polgármesterei, míg a kultúrházban a termelők bíráltak. Őket Németh Iván borász segítette a döntés meghozatalában.
Hét bor arany minősítést kapott, kilenc ezüstöt, hat bronzot. .
A borverseny fődíját Eke Ferenc töppedt Zöldveltelini bora vihette haza, a polgármesterek különdíját pedig a Csali Szőlőbirtok (Csali János) 2011-es olaszrizling jégbora kapta. A közönségdíj Ingeborg Roesler Pasquay termelőnek jutott, akinek a borát Páhy Gyula készítette és nevezte be a versenyre.

Az Ordo Militaris Teutonicus adományát, HIPP bio gyümölcspépet adott át az óvodának és a Napfény gondozási központnak Rátosi Ferenc Sümeg város polgármestere és az Ordo Militaris Teutonicus magyarországi vezetője. Rátosi Ferenc a megajándékozott intézményekben mondott köszöntőjében elmondta, a 700 éves múltra visszatekintő lovagrend évek óta nagy mennyiségű adománnyal támogatja Sümeget, Pápát és a térséget. Köszönetet mondott a lovagrend nagymesterének, Klaus Blosnak, valamint a munkájukat segítő Greiff lovagrendnek, a Templomos lovagrendnek és a Szent László Rend Egyesületnek. A Hétszínvirág csoport kicsinyei fogyasztottak elsőként az italból. A gyerekek elénekelték a polgármesternek a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű dalt.

A támogatásról is szavaztak
Sümeg (szj) – Sportolók támogatásáról is döntött legutóbbi ülésén a képviselő-testület. Eszerint a Sümeg Városi Sportegyesület 5 millió, a röplabda egyesület 2 millió forint támogatást kap az idén. Az ülésen elhangzott, hogy mindkét egyesület legnagyobb támogatója a város, hiszen többek között ingyenes teremhasználattal, világítással, takarítással, utazással, pálya karbantartással segíti a sportolni vágyókat. A nem pénzben nyújtott támogatás értéke csaknem azonos a bankszámlára átutalt összegekkel. A testület tagjai kérték az egyesületek vezetőit, hogy próbálják meg saját bevételeiket növelni.


Gazdálkodás átgondoltan
Szijártó János
szijarto.janos@naplo.plt.hu
Sümeg – A képviselő-testület által elfogadott költségvetés alapján a város mintegy három milliárd forintból gazdálkodhat az idei esztendőben. Elsődleges cél természetesen Sümegen is a biztonságos működés fenntartása.
Erről Rátosi Ferenc beszélt minapi tájékoztatójában. A polgármester kifejtette, a kötelező feladatok ellátása prioritást élvez, az önként vállalt tevékenységek pedig a lehetőségek alapján kerültek be az elfogadott 2014-es költségvetésbe.
- Annak ellenére, hogy nagyon nehéz évet hagytunk magunk mögött, és nehéz évet kezdtünk el, úgy gondoljuk, a fejlesztések nem állhatnak meg. A polgármesteri hivatalt több, mint száz millió forintból újítjuk fel, de a Kisfaludy művelődési központot is fejleszteni kívánjuk. A hivatali fejlesztés kifejezetten az energiatarkosságot szolgálja, így a megújuló külső és belső felületek mellett napelemek is megjelennek majd az épületen, a megújuló energiahasznosítás jegyében. A létesítmény kívülről is megszépül, de a belső terek, irodák is napjaink elvárásainak megfelelő átalakuláson megy majd át.
A városban régóta komoly gondot okozó felszíni vizek elvezetése is megoldódik az idén.
Rátosi Ferenc hangsúlyozta, hogy mintegy ötszáz millió forintos beruházással alakítják ki a külső körülmények igazított árokrendszert. A meglévő hálózat tisztítása, javítása, fejlesztése mellett természetesen új szakaszok is épülnek a szükséges területeken.
A városházán tartott tájékoztatóból azt is megtudtuk, hogy a civil szervezetek támogatásai nem változtak a tavalyi évhez képest és a hulladékszállítást a befolyó adókból az önkormányzat továbbra finanszírozza.
- A lakosság terheinek enyhítése nagyon fontos, hiszen sok családnak gondot okoz a rezsi kifizetése, vagy éppen a hitel törlesztése – mondta a polgármester.
Majd hozzátette, ebben a tekintetben Sümeg megelőzte a kormányt, hiszen a szemétszállítási díj átvállalásával elsőként csökkentette a lakosság rezsijét. Ráadásul ennél a szolgáltatásnál száz százalékban.
A felszíni vizek elvezetésén túl a tervek szerint május huszonkettedikén fejeződik be a hat környékbeli településsel (Zalaerdőd, Dabronc, Gógánfa, Hetyefő, Zalagyömörő és Ukk) közösen végzett csatornaberuházás. Az 1,7 milliárdos szennyvízcsatorna-projekt az elmúlt húsz év legjelentősebb fejlesztése a régióban. A fejlesztés pályázati támogatással valósul meg, ami Sümeg esetében a szennyvíztelep teljes felújítását is tartalmazza, mintegy 250 millió forint értékben.

Parkolóavatás
Tapolca (szj) – Két megújult parkolót avattak pénteken a városban a Wesselényi utcában és a Petőfi utcában.
Amint azt Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő felidézte az avatáson,. tavaly nyáron befejeződtek a felújítási munkálatok a Keszthelyi úton és a Május 1 utcában. A felújítási munkák kiterjedtek az útburkolatok megerősítésére, a csapadékvíz elvezetés javítására, valamint a gyalogosközlekedés biztonságosabbá tételére is. Ehhez a projekthez kapcsolódóan - tette hozzá az elhangzottakhoz Császár László polgármester - önkormányzati forrásból a Wesselényi utcai parkolóban tizenkilenc parkolóhelyet, a Petőfi utcában pedig tizenegy parkolóhelyet alakítottak ki. Mindkét parkolóban megújult a burkolat, megvalósult a csapadékvíz elvezetése és fákat is ültettek.
Az említett beruházások együttesen bruttó 114 millió forintból valósultak meg.

Öt harcos, két bronz
Sümeg (szj) – Öten vettek részt a Lisszabonban rendezett Európa Bajnokságon a Molnár Gábor világbajnok irányítása mellett működő brazil jiu jitsu akadémiáról. Közülük ketten bronzéremmel tértek haza.
A közelmúltban rendezett versenyről Molnár Gábor (brazil jiu jitsu barna öv, aikidó fekete öv) kétszeres világbajnok, súlycsoport nélküli Europa-bajnoki bronzérmes, a londoni European Fight Network győztes, hatszoros magyar bajnok számolt be lapunknak az egyik minapi edzés előtt Sümegen.
- Az egyik érmet a pápai tanítványom, az ottani csoport vezetője, Mihályfi Ákos szerezte, a másikat én. Összességében elégedett vagyok saját eredményemmel, bár utólag úgy érzem, jobb is lehetett volna. Persze hozzá kell tenni, idén sokkal keményebb volt a mezőny, mint korábban. Ez már a létszámban is tükröződött, hiszen a korábbi mintegy kétezer harcoshoz képest idén több, mint háromezer harcos mérette meg magát. A kezdés jól sikerült, hiszen azzal a spanyollal kerültem össze, aki legutóbb kiejtett. Kellően motivált voltam, hiszen akkor is és most is úgy éreztem, jobb vagyok nála. Ezt sikerült bizonyítanom, magabiztosan győztem le - fogalmazott Molnár Gábor. Majd a többiek szerepléséről is szólt.
- Harcosaink közül Horváth Erik számára kifejezetten jó rutinszerzés volt a négy napos verseny, ő végül is egy nagyon szoros meccsen esett ki, szereplése dicséretes. A Czapári testvérek közül a lilaöves Balázs egy szintén nagyon erős mezőnyt fogott ki, ahol tisztességgel helyt állt. Testvérétől Danitól, némileg többet vártam, bíztam abban, hogy sikerül érmet szereznie, bár meg kell jegyeznem, hasonlóan Erikhez, rendkívül szoros meccsen esett ki.
A pápai csoportot vezető Mihályfi Ákos hozta a másik bronzot. Igazából tőle aranyat vártunk és ez sajnos benne is volt. Nem rajta múlt, hogy nem állhatott a dobogó legfelső fokára. Egy bírói hiba miatt szerzett végül bronzot. Az ott készült felvételek is megerősítették azt, hogy egy szabályos akciójára nem kapott pontot. De már ilyenkor mindegy, nem tudunk mit tenni, örülünk a bronznak.
Molnár Gábor azt is elmondta, hogy a sümegi akadémián közel száz harcossal dolgoznak, ahova Nyugat-Magyarország számos pontjáról járnak rendszeresen az edzésekre. A többség sümegi természetesen.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr956679939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása