Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Ősszel már óvatosabban!

2014.09.29. 08:43 | szj. | Szólj hozzá!

Az őszi időszakban megváltoznak a közlekedést befolyásoló körülmények, számos baleset előzménye, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetnek. Egyik nap szinte augusztust idéző nyár van, másnap meg szürke, esős, novemberre emlékeztető ősz. Nehéz alkalmazkodni, de mindenkinek szükségszerű.

autoteligumi.jpg


- A "Látni és látszani" elv talán az egyik legfontosabb, amiről a közlekedők soha nem feledkezhetnek meg. A rövidülő nappalok, az egyre gyakrabban előforduló köd,  a kivilágítatlan kerékpárosok a nyárhoz viszonyítva új veszélyeket rejtenek az autósok, motorosok, kerékpárosok számára. Lassabban, körültekintőbben kell vezetni. Az is igaz, hogy az észlelhetőség hiányosságai első sorban a gyalogosok és kerékpárosok részére jelentenek többletkockázatot, de a felelősség az a közlekedők összességére is érvényes. A hibátlanul működő világítás mellett a gumik állapota is figyelmet érdemel. Csúszóssá válhat az út, lassan az éjszakai, reggeli fagyokra is fel kell készülnünk. Ez pedig a jó gumikkal kezdődik. Jellemző őszi probléma a mezőgazdasági gépek sárfelhordása, ami komoly gondokat okozhat termőföldek, gyümölcsösök és szőlőültetvények környezetében, ha nem számol vele az autós, motoros. Sajnos tény, hogy ősszel sok baleset abból adódik, hogy a hirtelen megváltozott körülményekhez nem alkalmazkodott kellőképpen a közlekedő. A megváltozott viszonyokra fel kell készíteni a járműveket, de az őszi időszak más vezetői magatartásra is szükség van.
Az iskolák közelében természetesen sokkal több gyerek látható a járdákon, gyalogátkelőhelyeken, utakon. Óvatosan kell megközelíteni a zebrát, és eleve alacsonyabb sebességgel kell haladni, ha gyerekeket észlel a vezető. Arra is készülni kell, ha esetleg figyelmetlenül lép az útra közülük valaki.

A gépkocsiknál lényeges az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése, de a jól működő ablaktörlő, az ablakmosó folyadék, a jégkaparó és a jégoldó spray is fontos kellék lehet. A rövidülő nappalok, a kedvezőtlenebbé váló látási és útviszonyok gyakran lassabb haladást tesznek lehetővé, így eleve hosszabb menetidővel kell számolnunk. Lakott területen kívüli utakon, vagy közvilágítás nélküli szakaszokon sajátos problémát jelentenek a gyalogosok és a kivilágítatlanul közlekedő kerékpárosok.

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr206740577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása