Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Különlegességek, alkalomhoz igazított minőségi ételek

2007.10.01. 10:42 | szj. | Szólj hozzá!

Címkék: vendéglátás recept tapolca gabriella mezőssy

Tapolca - Az elmúlt években széles körű ismertségre, népszerűségre tett szert a Tapolcán és térségében több helyszínen, illetve szolgáltatással jelenlévő Mezőssy család, azaz Mezőssy Zoltán és két fia, Zoli és Tamás. Természetesen ahhoz, hogy mára a színvonalas vendéglátás egyik mértékadójának tekintse őket a nagyközönség, rengeteg munkán és lemondáson keresztül vezetett az út. De ezt a sokszor éjszakába nyúló munka ellenére sem bánta meg egyikük sem. Szeretik választott hivatásukat, életüket a vendéglátásra tették fel.
Többen meglepődtek 1988-ban, amikor a sikeres borász, Mezőssy Zoltán étterem építésébe fogott Badacsonylábdihegyen. Még az akkori pártbizottság is melegen érdeklődött az elhatározás iránt. Pedig „csak” meglátta a lehetőséget, amelyet a Balaton-partot akkoriban nyaranta szinte megszálló turisták jelentettek. A megnyitott Ludas étterem hatféle libaételt kínált a vendégeknek és éveken át hatalmas forgalmat bonyolított. Később itt, a közvetlen környéken még számos étterem kezdett működni. Hat esztendővel később, 1994-ben bérelte ki a tapolcai önkormányzat badacsonylábdihegyi kempingjét, majd 1998-ban megvásárolta a Hotel Gabriellát Tapolcán, a festői szépségű Malomtó partján. A kempinget és a szállodát is felújította, folyamatosan fejlesztette úgy a küllem, mint a szolgáltatások vonatkozásában. Időközben a gyerekek is felnőttek és a fiúk ma meghatározó szerepet töltenek be családi vállalkozásban. A harmadik gyermek, Tamás ikertestvére, Zsuzsanna jelenleg az idegenforgalomban tevékenykedik.
Mezőssy Zoltán büszke arra, hogy a két fiú a családi vállalkozásban dolgozik. Mint mondta, úgy építette fel az életét, hogy a gyerekek folytassák a szakmát és megbecsüljék azt, amit közösen elértek. - Néha sajnálom őket, hogy végigdolgozzák a hétvégét, vagy az éjszakákat, de ugyanakkor szeretik is ezt a hivatást és tudják, hogy saját jövőjüket tartják a saját kezükben, és amit megteremtettek, megteremtenek, azt továbbadhatják majd saját gyerekeiknek. Bízom abban, hogy Zsuzsanna lányom is előbb-utóbb tagja lesz csapatunknak, én még nem adtam fel a reményt, hogy a három gyerekemmel együtt dolgozhassak – tette hozzá.
 
Mezőssy Zoltán eredeti végzettsége kertészmérnök, és borász. Badacsonyban a borágazatban dolgozott, mint kereskedelmi osztályvezető. A borhoz való kötődését soha nem adta fel, a vendéglátásban is kiemelt szerepet tulajdonít a bornak, a jó, a minőségi és főként hazai nedűnek, amelyeket mindig összehangol a kínált ételekkel. Az előzmények ismeretében az sem meglepő, hogy néhány évvel ezelőtt vásárolt egy pincét Szigligeten, amelyet vinotékává alakított át. A Szigligeti Borház néven ismert pincében mintegy hetven jó minőségű, tájjelegű bort kóstolhatnak meg az érdeklődők a rendezvények alkalmával. Mezőssyék szerint a magyar borok egyébként is sikeresek és az idelátogató külföldiek mindig elégedetten kóstolgatják. Talán jobb marketinggel, európai mércével mérve is lehetne a magyar bor rangját és megítélését javítani.
 
Ifjabb Mezőssy Zoltán 31 esztendős, ő az idősebb fiú. Már kisgyermekként belekóstolhatott a szakmába, mint mosolyogva megjegyezte, már 14 éves korától minden nyárom szakmai gyakorlaton vett részt édesapja vendéglőjében. Az általános iskola után a vendéglátóipari szakközépiskola következett, majd Ausztriában, Németországban is dolgozott. Időközben végzett a Kereskedelmi, vendéglátóipari, idegenforgalmi főiskola hotel-menedzsment szakán német nyelven, a családi egyensúlyra ügyelve a most 28 esztendős Tamás ugyanezt angol nyelven. A kisebbik testvér egy ötcsillagos németországi szállodában vett részt a kötelező egy éves szakmai gyakorlaton, Zoltán pedig Svájban. Mindketten állítják, hogy egyértelműen édesapjuk inspirálta őket erre a pályára, de még véletlenül sem úgy, hogy azt túlzottan erőltette volna. Megszerettette velük a vendéglátást. Tamás egyébként az Egyesült Államokban érettségizett, így neki az angol nyelvű képzés nem okozott különösebb nehézséget, a szakmai nyelv folyékony használata ma sem probléma számára. Egyébként mindketten beszélnek angolul, németül, sőt Zoli olaszul is tökéletesen megérteti magát. - Apu a főnök, de mindenben meghallgatja a véleményünket, illetve szívesen fogadja ötleteinket is. Tulajdonképpen szabad kezet ad nekünk, de mindenben egyeztetünk – fogalmazott Zoltán. Tamás, megjegyezte még, hogy a közelmúltban végezte el a sommelier – pohárnok – tanfolyamot, így vélhetően a Szigliget Borház vezetése főként rá hárul majd.
 
- A badacsonylábdihegyi Ludas vendéglőt a balatoni forgalom lecsökkenése miatt bezártuk, csak alkalmanként, konkrét, előre egyeztetett rendezvény lebonyolítása céljából nyitjuk meg. A száznyolc férőhelyes kemping, a borház és a Hotel Gabriella tulajdonképpen le is köti minden energiánkat. A forgalom folyamatosan emelkedik, szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy dicsérik a konyhánkat, a fiatalokat, a dolgozóinkat. De mielőbb bárki irigykedni kezdene, meg kell jegyeznem, húzós munka ez, nincs szombat és vasárnap, a jó idegrendszer szinte alapfeltétel. Megyünk, tesszük a dolgunkat, kiszolgáljuk a vendéget, amihez szerencsére nagyon jó a „csapatunk” is. Huszonhét állandó alkalmazottunk van, akiket a nyári szezonális munka után, télen is foglalkoztatunk. A Hotel Gabriella három csillagos szállodai kategóriába tartozik, tizennégy szobát tudunk kiadni, vendégeink elégedettek és messze viszik jó hírünket – mondta Mezőssy Zoltán.
 
 
A család rengeteg energiát fektetett a gasztronómiai hagyományok széles körű terjesztésébe, megismertetésébe is, úgy a kínált ételek, mint az időszakokhoz kötött rendezvények lebonyolítása viszonylatában. Főként a hazai, magyaros ízeket, ételeket ajánlják vendégeiknek, de nem zárkóznak el a külföldi ételkülönlegességek elkészítésétől sem. Ebben főként a két világjárt és széles körű tapasztalattal rendelkező fiú jelent nagy segítséget. Rugalmasan kezelik az akár évről évre változó igényeket, vagy éppen a vendég egyedi elképzeléseit, folyamatosan változó étlapjukról ötven és hetven közötti lehetőségből választhatnak. Több bejáratott saját rendezvényük van, egyebek között a borlovagrendi avatással, borszenteléssel egybekötött Márton-napi lúdvacsora, de vannak halhetek, libahetek, hosszú hétvégés ünnepi programok, sőt még a nyáron hajózással egybekötött gasztroprogramot is szerveznek az ínyencek számára. Természetes mindhárom Mezőssyék által működtetett egység az interneten is megtalálható. A Hotel Gabriella a www.hotelgabriella.hu, a Balaton Eldorado Kemping a www.balatoneldoradocamping.hu, a Szigliget Borház-Vinothek pedig a www.szigligetvinothek.hu címen érhető el.
 
 
 
Kérésünkre egy különleges étel receptjét is megosztották velünk Mezőssyék. A „Sült kacsamell, saját májával töltve, grillezett vargányával, háromborsmártással, pirított házi dödöllével” elnevezésű étel még a legnagyobb ínyencek igényeit is kielégítik, és persze nem csak a hosszú elnevezés miatt.
Az elkészítés: A kacsamelleket a fogyasztás előtt három –négy nappal sóval, borssal, friss kakukkfűvel, őrölt borókabogyóval befűszerezzük, majd olajba téve pácoljuk. Három-négy nap alatt a kacsamellek gyönyörűen átérnek és kezdődhet a munka. A kacsamelleket felszúrjuk és megtöltjük a szalonnába csavart sózott borsozott kacsamájjal. Fóliával letakart tepsiben kevés vízzel kb. 1,5 – 2 órát sütjük, míg a mellek sülnek elkészítjük a dödöllét - a főtt burgonyához annyi lisztet adunk, hogy elváljon az edény falától, krokett formákat készítünk a masszából és vöröshagymás olajon aranysárgára, pirítjuk - és a mártást.
A borsot felteszzük főni. Míg a szemek megpuhulnak, elkészítjük az alapot a mártáshoz. A hagymát apró kockára vágjuk és egy kevés vajon üvegesre pirítjuk, egy púpos evőkanál lisztet teszünk hozzá, közben ha a bors megpuhult főzőlevestől hozzáöntjük a mártásalaphoz a barnamártással és a főzőtejszínnel együtt. Sózzuk, egy kevés ételízesítőt teszünk hozzá, összeforraljuk és melegen tartjuk.
A vargányákat fél cm-s szeletekre vágjuk és vajon megpirítjuk. Az elkészült kacsamelleket felszeljük, a körettel, mártással és a gombával együtt tálaljuk. 
Hozzávalók:
1kg kacsamell
0,4 kg kacsamáj
0,2 kg szeletelt bacon szalonna
0, 25 kg ízletes vargánya
1 kg burgonya
0,2 kg finomliszt
3 fej vöröshagyma
0,02 kg háromszínű bors
0,05 l főzőtejszín
0,1 l barnamártás
Só, fűszerek
0,2 l étolaj
0,1 kg margarin
 
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr55406281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása