Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

A Zene világnapján Kodályra is emlékeztek

2007.10.04. 10:06 | szj. | Szólj hozzá!

Címkék: zene kodály zeneiskola

Tapolca - Nagyszerű hangversennyel tették emlékezetessé a Járdányi zeneiskola tanárai a Zene világnapját hétfőn este.
Az intézmény igazgatója, Péni Béla köszöntőjében elmondta, hogy október elseje a világon mindenhol a zene ünnepe, így hazánkban, Tapolcán is. - A zene felébreszti a bennünk szunnyadó érzelmeket még akkor is, ha fáradtak vagyunk. Valakinek szép emlékeket idéz, valakinek kapu, egy sokkal szebb, jobb világba - fogalmazott az igazgató, majd felkérte elődjét, Kendeh Gusztávot ünnepi beszédének megtartására.
- Ezen az ünnepi napon nekünk Kodály Zoltánra is figyelnünk kell, hiszen éppen idén ünnepeltük születésének 125. évfordulóját és ebben az esztendőben emlékeztünk kegyelettel halálának 40. évfordulójára. Kodály az egész világon ismertté tette hazánkat, mint zeneszerző, zenepedagógus, nagy tekintélyű tudós, vagy megszállott népzenegyűjtő - hangsúlyozta Kendeh Gusztáv, majd hozzátette, hogy Kodály örökségét ápolnunk, óvnunk kell és elősegíteni elképzelései, tervei megvalósítását. Több más mellett Kodály azt szerette volna, ha minden magyar gyerek megtanul kottát olvasni az ezredfodulóra. Amint tapasztaljuk, ez sajnos nem valóult meg, amit Kendeh Gusztáv az értékvesztéssel, az értékek módosulásával magyarázott. De ettől függetlenül a célok nem változtak és azok megvalósítása rajtunk múlik, vélekedett. A jól összefogott és hatásos beszéd után a zeneiskola tanárai adtak a felvetéshez nagyszerűen illeszkedő, remek hangversenyt az iskola pinchelységében helyet foglaló közönség örömére. Elsőként Zavaczkiné Fehér Éva ( fuvola), Rompos Patrícia (fuvola), Somogyi Hajnalka (zongora) mutatkozott be Cimarosa G-dúr kettősversenyével, majd Kovács Adrienne (cselló) Haga Kálmán (harsona) és Takácsné Németh Magdolna (zongora) következett Marcello: c-moll szonátájával.
 A varázslatos est Vivaldi G-moll concertojával folytatódott Kendeh Zsolt ( fuvola), Bicsérdi Eszter ( oboa) és Udvari Gábor ( fagott) előadásában. Elgartól a Salut D Amour-t Kovács Adrienne (cselló) és Takácsné Németh Magdolna (zongora) mutatta be. Lully Najádok opera áriáját Hoffmanné Vass Virág (ének), Rompos Patrícia (fuvola) és Somogyi Hajnalka (zongora) tolmácsolásában, Guilmant Morceau Symphonique című szerzeményét Haga Kálmán ( harsona) és Mózner Miklós ( zongora) által, Mozart Ibolya című művét Hoffmanné Vass Virág (ének) és Somogyi Hajnalka ( zongora) közvetítésével hallhatta a nagyérdemű.
 Haydn C-dúr trio-ját Kendeh Zsolt (fuvola), Farkas Mihály ( gitár) és Kovács Adrienne (cselló) adta elő, majd stílusosan Kodály művekkel zárták a csodálatos ünnepi hangversenyt, ahol Takácsné Németh Magdolna énekelt és Mózner Miklós zongorázott. A Járdányi Pál Zeneiskolában  nagyszerű hangversenyt láthatott a tapolcai közönség.

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr3185483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása