Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Homokfal omlott a gyerekekre

2007.10.31. 14:57 | szj. | Szólj hozzá!

Címkék: halál homok sümeg löszfal sümegprága homokbánya

Sümegprága - Szörnyű tragédia helyszíne volt kedden délután a Sümeg és Sümegprága közötti területen lévő homokbánya.
A laza homokfal ráomlott három ott játszó tizenkét éves sümegi gyermekre. A helyszínen lévő negyedik fiú  éppen nem tartózkodott a közvetlen közelben, így ő életben maradt. Három társát viszont már csak holtan tudták kiemelni a több teherautónyi leszakadt homok alól.
Az omlás délután három és négy óra körül következett be. A távolabb lévő  kisfiú, látva, hogy barátai eltűntek a homok alatt, azonnal segítségért indult kerékpárral. A tragédia helyszínétől mintegy 4-500 méterre lévő sümegprágai útra hajtott, ahol egy arra haladó autót állított meg. A vezető riasztotta a hatóságokat.
A homokbányához nagy erőkkel vonult ki a mentőszolgálat - helikopterek is - a katasztrófavédelem és a rendőrség, valamint több munkagép. A tűzoltók kézi erővel, lapáttal - a szó szoros értelmében - nekiestek az omladéknak, eleinte, néhány percig még bízva abban, hogy esetleg élve szabadíthatják ki a kisfiúkat. Szemmel láthatóan mem kímélték magukat és talán még az sem jutott eszükbe, hogy a fellazult homokfal akár még rájuk is omolhat a mentés közben. A percek múltával egyre kétségbeesettebben merték a homokot a rakodógép elé, a   gyerekek túlélés esélye minimálisra csökkent. Aztán megtalálták az egyik fiút, de a mentősök már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Talán fél óra telhetett el, amikor a másik gyermeket is kiemelték.  Sajnos már ő sem élt. A harmadik fiút viszont még   keresték, s közben meg-megcsúszott a löszfal, így a tűzoltók is egyre nehezebb és veszélyesebb körülmények között dolgozhattak.
A helyszínen tartózkodó dr. Zöld János ezredes, a Veszprém megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója elmondta, hogy eddigi információi szerint a gyerekek játszottak a helyszínen, amikor bekövetkezett a tragédia. - A talaj itt egyébként is eléggé laza, de az eső mindenképpen tovább lazította, s növelte az omlásveszélyt - mondta. Majd hozzátette, a helyszínen arról tájékoztatták, hogy a homokbányának tűnő, a talajszint alatt tíz-tizenöt  méterrel alacsonyabban lévő, kivájt terület hivatalosan rét-legelőként van nyilvántartva, csak régebben innen hordták el a homokot a környékbeliek, így keletkezett a hatalmas, akár homokányának is mondható gödör.
A harmadik fiút végül több órányi megfeszített munka után, keresőkutya segítségével találták meg éjjel negyed tizenegy körül. Ő sem élte túl a katasztrófát.

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr62214302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása