Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Pro Vino Hungarico kitüntetés az intézetnek

2007.11.16. 12:20 | szj. | Szólj hozzá!

Címkék: bor kitüntetés szőlő kutató intézet

Badacsony, Tapolca -  A Vinum Vulcanum Borlovagrend Nagytanácsának javaslata alapján Pro Vino Hungarico kitüntetést vehetett át a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet múlt hét pénteken.

A rangos elimerést a Borlovagrendek Országos Szövetségétől   vehette át  dr. Májer János igazgató,   akit elkísért Tóth János Zoltán a Vinum Vulcanum Borlovagrend nagymestere és Sall Csaba badacsonytomaji alpolgármester.
 Amint azt megtudtuk, az intézet jogelődje, a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kísérleti Állomás 1951-ben alakult. Az intézmény 1972-ig Kutatóállomássá fejlődött és jelentős sikereket ért el a kutatás és szaktanácsadás területén.
Az 1982-es átszervezés, csakúgy, mint a Badacsonyi Állami Gazdasághoz való csatolása, megállította a kutatási lehetőségek fejlődését és érzékelhető hanyatlást hozott. Az Állami Gazdaság felszámolása után a pécsi Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet vállalta magára a kutatási tevékenység újjászervezését.
Egy FVM döntés alapján 2002. január 1-én megalakult az FVM Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete és megkezdte önálló működését.
 Az intézményben fajtaérték kutatást (a Balaton régióra koncentrálva), klónszelekciós nemesítést, a klónok vizsgálatát, autochton szőlőfajták termesztési értékének vizsgálatát (Kéknyelű, Juhfark, Budai), környezetbarát szőlőtermesztési-borászati módszerek kutatását, bormarketing stratégiák elemzését, biológiai alapok fenntartását és fejlesztését végzik. Az intézet legfontosabb eredményeit a nemesítés, fajtaérték-kutatás és a környezetbarát szőlőtermesztési módszerek vizsgálata terén érte el.  2005. szeptember 1-én kezdte meg működését a talaj- és növényanalitikai laboratórium, amely pályázati források és a Balatoni Fejlesztési Tanács anyagi támogatásával jött létre, és az Intézet elindította a laboratóriumok akkreditálására irányuló folyamatokat. Ennek eredményeként a Nemzeti Akkreditáló Testület a laboratóriumot 2006. decemberében akkreditált laboratóriummá nyilvánította.  Az akkreditálás státusza a talajok fizikai és kémiai vizsgálatára, a növényi minták fizikai és kémiai vizsgálatára, valamint a borászati termékek fizikai és kémiai vizsgálatára terjed ki.
  A Vinum Vulcanum Borlovagrend nagymestere azt is elmondta, hogy a külső kapcsolatok kialakításában arra törekedtek a Kutatóintézet munkatársai, hogy az intézménynek szakmai centrum jelleget is adjanak. Ebből a meggondolásból ad otthont az Intézet több hegyközségi szervezetnek, a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrendnek, a Badacsonyi Borút Egyesületnek, valamint a Balatoni Borrégió, a Környezetbarát Szőlősgazdák a Balatonért Egyesület székhelye is az Intézet badacsonyi központjában van.
A régió termelőivel történő kapcsolattartás elsősorban a hegyközségi szervezeteken, valamint a borrendeken keresztül valósul meg.
Az Intézet fontos feladatának tekinti a régió szőlőtermesztését és borászatát kutatási, oktatási és szaktanácsadási tevékenységével szolgálni, ezért az oktatási tevékenységek kapcsán szoros együttműködés alakult ki a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati-, Szőlészeti-, Genetika és Növénynemesítési Tanszéke között, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola, valamint a Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Keszthely, Agrokémiai és Kertészeti Tanszéke között.
 Tóth János Zoltán nagymester hozzátette, hogy az intézmény igazgatója a borlovagrend kancellárja, a munkatársak közül pedig négyen tagjai a badacsonyi  borlovagrendnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr21231032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása