Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Európa legszebb golfpályája épül?

2007.11.26. 17:49 | szj. | 5 komment

Címkék: golf balatongyörök golfpálya

Balatongyörök - Ha Becehegyet elhagyva balra fordítjuk fejünket, az autóból egészen különleges látványban lehet részünk. Csodálatos a panoráma a Balatonra, Fonyódra, Keszthelyre, Badacsonyra, páratlan szépségű a kilátás a Tapolca-medence tanúhegyeire. Nem véletlenül nevezték már elődeink is Szépkilátónak a Balatongyörökhöz tartozó magasabban fekvő területet. Ahol mindenképpen érdemes megállni néhány percre.
Az elmúlt években a táj korábban megszokott összhangját mindenképpen megváltoztatták a part közelében feltűnő munkagépek, amelyek egyengették, átalakították a korábbi füves, bozótos partszakaszt. Az út mentén egy nagy tábla hirdeti, hogy golfpálya készül itt, egy 18 lyukú - nemzetközi szabványoknak megfelelő - Championship golfpálya.
Sokan szeretik (nézni) a golfot, de a többség úgy tartja, hogy a gazdagok sportja, így inkább esetleg  azon morfondírozik az ember, hogy vajon hány munkahelyet, mennyi bevételt hozhat a beruházás az itt élőknek,  míg mások érthetően a környezetért aggódnak. A munkagépeket  látva eleinte magam is azon gondolkoztam, hogy vajon hogyan kapott bárki   engedélyt egy ilyen létesítmény megvalósítására közvetlenül a Balaton partján, amikor sokszor még abba is beleköt az illetékes építési - vagy más hatóság, hogy miért magasabb egy kémény tíz centivel, mint ami a tervben szerepel.
Az osztrák beruházó cég jogi képviselője aztán hamar megvilágítja számomra ezt a kérdést. - Mi már 1995-ben érvényes felhasználási engedéllyel rendelkeztünk a szóban forgó mintegy hetven hektáron, a következő évben pedig már az építési engedélyt is megkaptuk - tudtam meg dr. Kovács Istvántól, a Golf-Sport-Club kft jogi képviselőjétől. A terület akkoriban nem volt része a nemzeti parknak,  már csak azért sem, mivel a  Balatonfelvidéki Nemzeti Park megalakulását     később, 1997. szeptemberében  Tihanyban hirdették ki. Így a cég számára az engedélyeztetés, legalábbis  környezetvédelmi szempontból egyszerűbb volt.  1999-ben elkészült egy kis gyakorlópálya, a hozzá tartozó házakkal és utakkal, viszont 2002 és 2005 között leálltak a munkálatok az illetékes - Balatongyörök - építési hatóság utasítására.
- Sajnos nagyon sok támadásban volt részünk, annak ellenére, hogy nálunk minden szabályszerűen és a vonatkozó törvényeknek megfelelően zajlott. Az ugyan elképzelhető, hogy 2005-ben már nem kapnánk engedélyt, de hát mi tíz évvel korábban léptünk, az akkori hatályos jogszabályoknak megfelelően. Egyébként a Legfelsőbb Bíróság mondta ki végül   felülvizsgálati kérelmünkre, hogy az építési engedélyünk érvényes.  Ezt a tényt, reményeim szerint mindenki tudomásul vette - fogalmazott az ügyvéd.
A beruházással kapcsolatban gyorsan leszögezte, hogy maradéktalanul   ügyelnek a környezetvédelmi előírásokra, már csak azért is, mivel minden lépésüket kétszer is meg kell gondolni, a terület frekventáltsága, a Balaton közelsége miatt, illetve a kötelezően elkészített környezeti hatástanulmány is erre sarkallja őket.
- A hetven hektáron  egy gyönyörű zöldterület lesz,  a nemzetközi szabványoknak megfelelő versenygolfpályával, a hozzátartozó  kiszolgáló épületekkel, klubházzal, panzióval  és ötven házból álló üdülőterülettel. Az összességében kétmilliárd forintot meghaladó beruházásnál  most  a földmunkák zajlanak. Megjegyzem, itt is minden szabályt betartunk, például az infrastruktúrát a földben úgy alakítjuk ki, hogy az a Balaton szintje felett helyezkedjen el, természetesen egy teljesen zárt rendszerben.      Továbbá van egy  vizes élőhely is  a terüten, amit érintetlenül hagyunk, annak ellenére, hogy nincs ilyen kötelezettségünk, de mégis bizonyítva a környezet iránti elkötelezettségünket. Remélem, hogy több akadály már lassítja a munkát és 2008-ban, 13 évvel a kezdetek után,   elkészülhet a part egyik legnagyobb attrakciója - mondta Kovács István.
A Balatoni Nemzeti Park véleményére is kíváncsi lettem volna, azonban Petróczi Imre igazgatóhelyettes nem kívánt megszólalni, mondván, folyamatban lévő ügyről nem  lenne szerencsés nyilatkozni.
Balatongyörök polgármestere, Kiss László viszont   mindenképpen örül a beruházásnak, hiszen azon felül, hogy ötven új munkahely létesül a térségben, egy igazán  jelentős lépést tesznek meg a minőségi turizmus irányába. - Azt hiszem itt a településen mindenki örül  a golfpályának, hiszen ez a létesítmény egyfajta húzóerőt jelenthetne  a turizmusban, nemcsak nálunk, hanem az egész Nyugat-balatoni térségben, Keszthelytől Tapolcáig, Badacsonytól Sümegig.  A környék ékköve lehetne, amely fizetőképes vendégkört vonzana, tulajdonképpen egész évben.   Ha itt minden a tervek szerint alakul, és miért ne alakulnak úgy, akkor ki merem jelenteni, Európa legszebb golfpályája lehet a miénk. A rendszeresen felmerülő környezetvédelmi aggályokkal kapcsolatban  nem győzöm hangsúlyozni, hogy mi is, és a beruházó is átérzi azt a felelősséget, amivel a Balatonnak és utódainknak tartozunk. A Balatonra vigyáznunk kell és ebben partnerek az osztrákok is - vélekedett a polgármester.

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr58242640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiskecelanyom 2008.05.14. 14:06:27

Amikor a mútl hétvégén Balatongyörökön - apám szülőföldjén - jártam, teljesen fel voltam háborodva, mikor azt a rengeteg földtúrást, mesterséges dombot megláttam.

kiskecelanyom 2008.05.14. 14:10:34

Most idemásolom, amit felháborodásomban írtam:

Megérett a világ a pusztulásra – apám szavai ezek. Az egyszerű, tiszta tekintetű ember nem személyes sorsa végett, nem a több föld és nagyobb bőség utáni vágyakozásának keserű sikertelensége miatt szólt így. Búslakodásának okát a nyolcvanas évek elejének emberi magatartása, a pénz mindenhatóságának érzékelhető elhatalmasodása váltotta ki. Túlzónak éreztem akkor és ma is, amit mondott, de mégis egyre többször jutnak eszembe reményvesztett szavai.
Vajon mit szólna most az öreg, ha látná, hogy az őt felnevelő tájék mára mivé lett? Rá sem ismerne a valaha szőlőt, gyümölcsösöket érlelő vidékre. A hegyoldal nem szőlővesszőt ringat már, hanem sűrűn tele van éktelenkedő, többségében csúf, tájba nem illeszkedő, inkább a területet birtokló, egymást ízléstelenségben túllicitáló, tirka-tarka színű és formájú épületekkel (a ház kifejezés sok esetben dicséret lehetne). A finom ívű, mandulát nevelő lankákat hatalmas területen föld-dombokkal hordták tele. Óriásplakát hirdeti, hogy itt egy sportcentrum-féle fog létesülni, amely képes kielégíteni már a nyugati igényeket is. Ugyanis ezen a vidéken ezt a sportot nem igazán művelték, s tegyük hozzá a helyi emberek nem is igen fogják művelni. Tehát a tóparti település part menti része tele van más vidékről odahordott, mesterséges föld-dombokkal, elképesztően nagy területen. A község vezetői nyilván a jó haszon reményében döntöttek úgy, hogy eladják ezt a helyet, és bizonyára tudták azt is, hogy a vevő mit kíván létrehozni majd itt. Hogy ez mennyit hoz a falunak, előre nem sejthetjük, talán nem is az a fontos. És azt sem tudjuk, - pedig milyen fontos - mennyit veszített vele a vidék, talán majd egy új nemzedék lesz képes igazán felmérni a kárt. Hiszen növényi és állati élőhelyek szűntek és szűnnek meg folyamatosan a területen, nyilvánvalóan megváltoztak/és még változnak a környék időjárási viszonyai is, ugyanis másképpen süt ide ezután a nap, a szélviszonyok is átformálódtak a megváltozott terep miatt. Másképpen érkezik és távozik majd a vihar. Újra kell tanulni azokat a jeleket, amelyeket a helyi ember évszázadok alatt megfigyelt, s amelyekből következtetett az időjárás változásaira: tudta, hogy mikor milyen felhőből, milyen időtartalmú és mennyiségű eső jön és milyen széllel. Megváltozott a hely hangulata, táji jellege, képe. Sérült a hely szelleme. Nem is gondolnánk, mennyire összetett, sokféle rendszer összessége a természet, és egy-egy vidék flórájának, faunájának kialakulását milyen sok összetevő határozza meg.
Ezen a környéken is arról van szó, hogy a környezet a maga élő valóságában teljesen elidegenített attól a jövőképtől, amit ettől a beruházásról várnak és a nagy „zsákmány” reményében könnyedén feledkeznek meg arról, milyen pusztítás, és milyen szenvedés volt ennek az ára. Szomorú adalék még, hogy ismét csak szaporodik azoknak a területeknek a száma, amelyek bezárulnak az emberek elől. Ahol eddig szabadon járt-kelt akár a helyi lakos, vagy a turista, az most zárva lesz. A táj és ember közötti személyes, meghitt és bizalmi kapcsolatot mesterséges fal gátolja majd meg ezen a területen. Azt mondják: a hely nyomot hagy az emberi életen, és az embernek is nyomot kell hagynia a környezeten. Vajon az e területen hagyott „nyomról” az utókor majd miként emlékezik? Ha jól belegondolunk több ezer éve folyamatosan formálódott, alakult, épült provincia képének és ezzel együtt milliónyi adottságának megváltoztatása ugyancsak milliónyi sebbel jár. És még mindig csodálkozunk, furcsálljuk, ha a természet ezekre a beavatkozásokra olyan időjárási történésekkel válaszol, amelyek sosemlátott károkat okoznak az ember számára.
Az állatvédelem szerencsére, egyre nagyobb teret hódit az emberi gondolkodásban, a médiumok is gyakran helyezik a hírek élére az állatokkal való kegyetlen bánásmód elleni küzdelmet. A természetes emberi környezet, a tájék iránti aggodalom, a környezet felbecsülhetetlen mérvű megváltoztatásának kérdésköre, az erdők tolvajlása, vagy egy-egy környezet-meghatározó fasor kivágásának ügye, a tájba való beavatkozás elleni küzdelem még nem igazán háborítja fel a lelkeket. A tájrombolás elleni szavakat, a kiáltást még egyelőre elnyomja a pénzcsörgés, a pénztárgépek zaja…

jan 2008.05.15. 21:15:51

Az is elgondolkodtató pl. hogy a közeli Tapolcán, egy régebbi honvédségi területen (lőtér, olajos, elhanyagolt rész) éppen környezetvédelmi (?) okok miatt nem engedélyeztek golfpályát, mert volt ott állítólag pár tő védett növény. Pedig itt a csumpinál talán még jobb alternatíva lehett volna a golfpálya. Ehhez képest Györöknél, a part mentén viszont lehet bontani, dózerolni, simítani, pusztítani. Ha e két esetet egymás mellé állítjuk, még érdekesebb és elgondolkodtatóbb a helyzet.

kiskecelanyom 2008.05.19. 12:57:05

Hetven hektáron azt csinál a tulajdonos, amit akar, teljesen átrendezi a tájat. Ha tehetné, talán azt is elintézné, hogy a nap ne onnan keljen fel, ahol korábban szokott… és ezt tétlenül nézi mindenki, azért, mert az osztrák ígért néhány munkahelyet. Igen, minimálbérért levághatják néhányan a füvet, s mosogathatnak a vendégek után… Igen, ezért érdemes.
Ne legyen golfpálya ott, ahol annak semmi, de semmi hagyománya nincsen...
Melyik országban legeltetnek gulyást a réteken, és főzik a gulyást, mert mi azt szeretjük?
Szeressenek bennünket, látogassanak azért, amink van, amit örömmel adunk, ha szíves érdeklődő van rá.

kiskecelanyom 2008.05.19. 12:58:54

bocsánat: az előbb rosszul írtam "gulyát a réteken" a helyes kifejezés.
süti beállítások módosítása