Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Ma csak magánkézben fejlődhet a kórház?

2008.02.13. 08:59 | szj. | 2 komment

Címkék: kórház tapolca magáncég

Tapolca - Már országos tendenciáról beszélhetünk az egészségügyben tapasztalható privatizáció kapcsán, egyre több, gazdasági problémával küzdő kórház kerül, került magáncégek irányítása alá. Ez a Fideszes vezetésű Tapolca esetében is igaz, ahol éppen a napokban adták át az új, mintegy háromszázmillió forintos járó beteg szakrendelést.
A működtető Medisyst kft beruházása valóban európai színvonalú szolgáltatást nyújt, a közel hatvanezer lakosú térség számára, azonban elgondolkodtató, hogy egy magáncégnek miért éri meg beruházni az egészségügybe, és az államnak, az önkormányzatoknak, miért nem.
A tapolcai kórház  hosszú éveken át gyakorlatilag pénznyelőként működött, hiszen a teljes térség ellátását jóformán az állammal közösen a város finanszírozta, a települések nem igazán hajlottak erre, persze ezt törvény nem is írta elő számukra. Az egyre nehezebb gazdasági körülmények kényszerítették arra Tapolcát, hogy módosítson a korábbi gyakorlaton. 2006. augusztus elsejétől a Tapolcai Városi Kórház-Rendelőintézet költségvetési intézmény gazdasági formája megváltozott, kiemelt közhasznú társasággá alakult, Dr. Deák Ferenc Kórház-Rendelőintézet és Gyógybarlang, Egészségügyi Szolgáltató Kht néven. Ekkor már a 2004-ben kinevezett igazgató, dr. Flórián Csaba irányította az intézményt és már túl voltak a Sümeggel kötött feladat-átadási megállapodáson is, amely a járóbeteg-szakrendelésre vonatkozott.
2007. január 1-től az intézmény korlátolt felelősségű társasággá alakult, a tulajdonos az önkormányzat maradt, viszont a működtetést, a képviselő-testület döntése nyomán egy gazdasági társaság – a Medisyst Kft vette át, úgy hogy az intézmény önkormányzattal szemben fennálló mintegy kétszázmilliós tartozását is elengedték. 2007. áprilisától az egészségügyet érintő változások következtében a szülészet-nőgyógyászati
osztályt megszüntették, ugyanakkor a tüdőgyógyászati rehabilitációs osztály ágyszáma emelkedett, valamint ápolási osztály (30 ágy) és krónikus belgyógyászat (20 ágy( kezdte meg működését. A kórházban megmaradtak az aktív ágyak, sőt már egynapos sebészeti beavatkozásokat végeznek sebészet, traumatológia, nőgyógyászat, szemészet, ortopédia, gasztroenterológia szakmákban.
A működtető Medidyst kft a Tapolcán szalagot átvágó Kern József és dr. Németh Attila sebészfőrovos (korábban a Vas megyei közgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának fideszes elnöke) tulajdonában van. A kft Magyarország piacvezető kórházműködtető vállalatából, a Hospinvest Zrt-ből vált ki 2006. tavaszán. A Hospinvest „vitte” a kiskunhalasi, a Medisyst Kft. a körmendi intézményt. Azóta a Medisyst megszerezte Tapolcát és Mezőtúrt, a Hospinvest Hatvant, Parádfürdőt, és Gyöngyöst. Az is érdekes, hogy a Medisyst azoknál az önkormányzatoknál ért el eredményt, amelyekben a jobboldal az erősebb tényező, míg a Hospinvest főként a baloldalon tud érvényesülni.
A hazánkban zajló privatizációs folyamatok kapcsán, mindenképpen meg kell jegyezni, hogy nyugaton a működtetési jogért nem ritkán milliárdos összegeket fizetnek a befektetők, míg hazánkban kialakult politikai, gazdasági környezetben tulajdonképpen ingyen, az adósságállomány átvállalása fejében (bár néha még ettől is eltekintenek) jutnak hozzá milliárdos értékű ingatlanok használati jogához és az állami finanszírozáshoz magánkézben lévő cégek.

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr57337269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Flórián Csaba 2008.02.13. 15:07:03

Kedves János! Írásodhoz a következő kiegészítéseket fűzném, a korrekt tájékoztatás céljából: a Kórházat - mint önkormányzati intézményt - 2006. augusztus 1- jén megszüntették! A fekvő- és járóbeteg ellátás működtetésére alakult a százszázalékos önkormányzati tulajdonú kht, - a kórház jogutódjaként 2006. augusztus 1-től 2006. december 31-ig rendelkezett finanszírozási szerződéssel - jelenleg végelszámolás alatt van (tehát nem szűnt meg és nem alakult át). A kht alapításánál valóban voltak olyan elképzelések (remények), hogy a térség önkormányzataival közösen működtethetnénk az intézményt, gazdasági társaságként, igazi piaci szereplőként, de a jogi és finanszírozási változások miatt ez nem valósulhatott meg. 2007. január 1-től, a közbeszerzési pályázaton nyertes cég által létrehozott kft üzemelteti a kórházat. A 2004. december 31-ig felhalmozott 180.000 forint adósságot az önkormányzat a kht-nak engedte el (nem a befektetőnek). A kórház igazgatását 2004. november 1-én vettem át. Az új rendelőintézet megépítésével felszabaduló ingatlan értékesítéséből - becslésem szerint százmilliót meghaladó - bevétele lesz az önkormányzatnak. Ennyit az ingyen átadásról. Nyugaton valószínű nem az alul finanszírozott, veszteséges cégekért fizetnek milliárdokat, itthon viszont az önkormányzatoknak működtetési gondjaik miatt nincs pénzük, lehetőségük fejlesztésekre, beruházásokra. Számukra valóban megváltó lehet a magántőke. Egyébként köszönjük a Naplóban megjelent korrekt tudósításodat. Üdvözlettel Csaba

szj. · http://esemenyter.hu 2008.02.13. 22:32:03

Kedves Csaba! Köszönöm a pontosítást, illetve az észrevételt. Ez valóban ezzel együtt kerek.
Üdvözlettel: János
süti beállítások módosítása