Tapolca - Négy intézmény szakács- és felszolgáló tanulói mérték össze tudásukat a tapolcai Széchenyi István Szakképző Iskolában rendezett nemzetközi gasztronómiai versenyen.
A diákok és kísérőik a németországi Halle, és Stadthagen, valamint a lengyelországi Wroclaw városokból érkeztek a megmérettetésre, amelyet a négy város és intézmény forgószínpadszerűen, évente más-más helyszínen bonyolít le. Ezúttal, csakúgy mint négy esztendővel ezelőtt, ismét a tapolcaiak töltötték be a házigazda szerepét, így a magyar diákok hazai pályán bizonyíthattak. A négy csapat tagjai (mindegyikben kettő szakács- és kettő pincértanuló) tegnap reggel találkoztak az intézményben, ahol Láyerné Tóth Éva igazgatóasszony köszöntője után megismerkedhettek a neves szakemberekből álló zsűrivel, egymással, illetve elfoglalhatták „munkaterületüket”.
Amíg a szakácsok a jól felszerelt tankonyhában ténykedtek, a felszolgálók a díszterítéssel és a menükártyákkal foglalkozhattak. Az ifjú szakácsoknak négyfogásos menüsort kellett elkészíteniük, nyolc személy részére, a kötelezően előírt, illetve a szabadon választható anyagok felhasználásával, míg a pincérek koktélt kevertek a zsűrinek, illetve hatszemélyes asztalt rendeztek be precízen, ízlésesen. A diákok gasztronómiai tudását a Török István János (Magyar Gasztronómiai Szövetség alelnöke) vezette zsűri értékelte. Külön pontozták a tálalás kinézetét, a nyersanyag-gazdálkodást, az ízesítést, illetve a koktél készítését, annak ízhatását és díszítését, az asztalok terítését, az ételek, italok felszolgálásának módját, a figyelmességet, udvariasságot, sőt a team-munkát is vizsgálták. A felsorolt szempontok mérlegelése alapján a zsűri úgy döntött, hogy az idén a vándorserleget a Széchenyi szakképző iskola csapata viheti el. A második helyet Stadthagen, a harmadikat Halle, a negyediket Wroclav együttese szerezte meg.
Utolsó kommentek