Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Változások a tapolcai oktatásban

2008.03.12. 17:58 | szj. | Szólj hozzá!

Címkék: oktatás tapolca

Tapolca -  A gyermeklétszám csökkenése miatt közös igazgatás alá helyezték az eddig önálló óvodai, valamint az általános iskolai intézményeket a városban.A szerkezet  módosításán túl az  eddigi hat általános iskolai első osztály helyett öt elindítását tervezi a város. Az átszervezéssel kapcsolatos kérdéseinkre Marton József alpolgármester válaszolt. 

- Miért volt szükség az (óvodai, általános iskolai) intézményrendszer átszervezésére? Mennyivel kerül kevesebbe Tapolcán az ellátás az átszervezés után?
 - Az átszerzvezés fő oka a csökkenő gyermeklétszám ami hosszabb távon nem biztosítja a stabil kiegyensúlyozott működést a mai alapfokú oktatási szerkezetünknek. De a csökkenő normatív finanszírozás és az állam által elvárt, egyre magasabb létszámú osztályok is kényszerítően hatottak. Gondoljanak bele abba, hogyan lehet 21-22 fős alsó tagozaton induló osztályokból a felsőben 23-24 fős osztályt biztosítani, ami egy átlag finanszírozás alapja. Ez csak úgy biztosítható, hogy elsőben 25-26 fős osztályokat indít a fenntartó. További ok, hogy pályázni is csak megfelelő kihasználtsági mutatók esetén lehet. Ezt pedig csak úgy lehet elérni, ha növeljük az osztálylétszámokat, ami persze pedagógiailag nem helyes, de szükséges a jelenlegi oktatáspolitika miatt. Az óvodák esetében elsősorban az az indok hogy hasonló felépítése legyen a szervezeti strukturának mint az alapfokú oktatásban. Természetesen megtakarítással is jár az átszervezés, kevesebb vezető, csökkenő órakedvezmények, az esetleges áttanítások a tagintézmények között is szüntethetnek meg álláshelyeket. Ennek pontos összege majd csak az új tantárgy felosztás után adható meg forintban.

 - Biztos, hogy öt elsős iskolai osztály indítanak az alapfokú intézményekben?
  - Nem, ez a jelentkezéstől függ. Természetesen amenyiben a jelentkezők száma a 25-26 fős osztálykeret fölé kerül, akkor a testület újratárgyalja az indítható osztályok számát és még módosíthat.
- Képviselő-testületi ülésen elhangzott: ha úgy alakul, nem zárkóznak el egy újabb (hatodik) osztály indításától sem. Ez azonban nem szerepel a kiadott szórólapon, ott tényként öt első osztály indítását közlik. Mi alapján döntötték el, hogy melyik iskolában hány osztály indul?
 - Azt hogy melyik iskolában hány osztály induljon a jelenlegi struktúra -Batsányi két tannyelvű, Bárdos zenei, illetve a Kazinczy emelt óraszámú oktatási szerkezete - valamint a tavalyi év tapasztalatai amely alapján döntött a képviselő testület. Tavaly Kazinczyban volt a legnagyobb jelenkezés, illetve a másik két iskola tagozatos képzése vonzotta a tanulókat és természetesen a szüleiket. A normál osztályok nem, illetve csak nehezen jöttek össze.
 
 - Az átszervezésnél miért nem várták meg a beiratkozást, hiszen ebből bizonyos következtetéseket már le lehetett volna vonni a szülői igények, tanulólétszám tekintetében.
  - A beiratkozás időpontjában indítani az átszervezést azt jelentette volna, hogy a törvényi határidőket nem betartva egy elkapkodott, nem kiérlelt átalakítási folyamatot tudtunk volna végrahajtani. Az olvasók talán emlékeznek, egy évvel ezelőt pontosan emiatt nem léptünk az átszervezés irányába, holott a beiratkozott létszámok indokolták volna, hiszen az elős osztályok minimális 21 fős létszáma elég nyögvenyelősen jött össze.
 
 - Mi lesz a jelentkező vidéki gyerekekkel?
 - A képvielő testület korábbi határozatát újra gondolta, megváltoztatta és a vidéki gyermeke számára tágabbra nyitotta a város iskolájának kapuját. Természetesen most is igyekszünk fenntartói megállapodásokat kötni a képviselő testületekkel a finnanszirozás biztonsága érdekében, de nem kizáró ok a beiratkozásnál az ilyen szerződés hiánya, mint az eddig volt.
 
- Ki lesz a főigazgató, vagy ha ez még nem tudható, hányan (és kik) pályáznak erre a posztra? Ön pályázik?
  - A közlönyben való megjelenés után lehet a pályázatot beadni, a határidő lejárta után dönt a képviselő-testület. A pozíció betöltése 2008. július 1-től esedékes, sikeres pályázat esetén. A pályázat nyilvános, arra minden magyar állampolgár, akinek a szükséges végzettsége megvan, jelentkezhet. Ezen végzetségek mindegyike nekem is megvan, tehát a pályázaton résztvehetek, ha úgy döntök.

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr22378183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása