Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Újabb fejlesztés a sümegi várnál

2008.06.24. 23:31 | szj. | Szólj hozzá!

Címkék: imre vár sümeg papp

Sümeg - Többfunkciós sportcsarnokot épít Sümegen a várat működtető Papp-család, a vár tövében, a vonatkozó szakhatósági előírásoknak megfelelően, a föld felszíne alá.

Erről ifjú Papp Imre várkapitány tájékoztatta lapunkat a nagyszabású beruházás látványos munkálatainak megkezdése után.
– A kétezer (ülő) férőhelyesre tervezett csarnok egyebek között alkalmas lesz kosárlabda-, kézilabda-, kispályás futballmérkőzések, lovas programok lebonyolítására. Természetesen koncertek, egyéb jelentős programok méltó helyszíne is lehet majd az új létesítmény – hangsúlyozta a fiatalabb várkapitány. Majd megtudtam, hogy a csarnok földbesüllyesztése kötelező, a jelenleg érvényes szabályzók szerint (kissé leegyszerűsítve arról van szó, hogy a várból kinéző ember nem láthat a már meglévőn túl újabb mesterséges létesítményt), ami persze a költségeket is jelentősen megnöveli. Azonban még ez sem tántorította el Papp Imrééket a projekt elindításától, amelyhez egyébként pályázati támogatást sem kapnak.
Az elmúlt húsz évben a sümegiek és az idelátogatók megszokhatták, hogy a várnál mindig történik valami. Kérdésünk ifjú Papp Imre sorolni kezdte a folyamatban lévő, illetve a tervezett fejlesztéseiket.
- A mintagazdaság hetven-nyolcban százalékos készültségben van, reményeink szerint a nyáron már a látogatók is betekintést nyerhetnek a régi, középkori gazdasági viszonyokba. Lesznek itt szürkemarhák, mangalicák, de különböző földművelő eszközök, szerszámok, kemence is segíti az „időutazást” a vendégek számára. A vár esetében viszont egy igen jelentős, mintegy 850 milliós fejlesztés indulhat el állami (pályázati) támogatás segítségével. Öt új torony, lépcsők, feljárók készülhetnek el, a keleti oldalon pedig az úgynevezett gyilokjáró is teljes egészében megújulhat. Ha ez meglesz, akkor a vár készültségi, felépítettségi aránya nagyjából eléri a hetvenöt százalékot, az egykori, eredeti állapotához képest. Ez már megközelíti a nyugati országokban bemutatott várak állapotát. A teljes készenlétre azt gondolom, még legalább egy évtizedet kell várni – mondta a várkapitány.
Majd a nemrégiben átadott tarisznyavár kapcsán arról beszélt, hogy a várköpenyen egy új sétányt alakítanak ki az önkormányzattal közösen, ami azon túl, hogy közvetlenül összeköti a várat a történelmi belvárossal, még számos újdonságot is kínál a látogatóknak. Például egy középkori hadigép-, eszköz bemutatót is, amely vélhetően a régi fegyverek szerelmeseinek igazi csemegeként szolgál majd.
A jövő évben a Kisfaudy-kertben múzeumot építenenek, kovácsműhellyel, régi kocsikkal, ahol különböző kézműves foglalatosságokat, régi mesterséget is bemutatnának. A hosszabb távú tervek között egy termálfürdő (a sárvárihoz hasonló) és még egy szálloda építése szerepel. Továbbá meseparkot is szeretnének, kizárólag magyar mesehősökkel, mesék bemutatásával. Az eddig megvalósított elképzelések alapján, ez sem lesz teljesíthetetlen a Papp-családnak.
 
A várhoz immár szervesen hozzátartoznak a különböző állandó, vagy szezonális programok. Az idei nyáron például június végén Tárogató fesztiválra,  megyei díjugrató versenyre, július elején Nemzetközi amatőr hagyományőrző fesztiválra, fúvószenekarok találkozójára várják az érdeklődőket. Július végén harmónika fesztivál, országos díjlovagló bajnokság, augusztus elején Kinizsi-Toldi hétvége szerepel az eseménynaptárban. Az idei Sümegi Végvári Napokat augusztus 9-10-én rendezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr54538021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása