Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Sárkány, madarak, ember

2008.11.07. 10:37 | szj. | Szólj hozzá!

Címkék: életfa badacsonytördemic

Badacsonytördemic - Már olvashattók arról, hogy a közelmúltban egy igazán szép és egyben különleges kompozíciót avattak a településen. Igaz Anikó szobrászművészt és Életfa című alkotását Sós Katalin, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus tanácsosa a mutatta be a faluházban.
- Ez az alkotás  Anikó diplomamunkája volt egyben. Az Életfa megalkotása kapcsán azt is tudni kell, Anikóra nagy hatást tettek a természetben látható fák, illetve az a tudat, hogy ez a téma gyakorlatilag minden nép kultúrájában fellelhető. Nálunk népdalokban, mondákban, mesékben, szokáshagyományokban szerepel az életfa fogalma, de  párhuzamban áll más kultúrák motívumaival. Az egyik tatár monda szerint például a Világfa a Föld közepéből nő ki, s ez az istenek székhelye, ez a boldogság őshazája - hangsúlyozta Sós Katalin.
 A tördemici faluházban látható Életfán a szemmagasságban lévő gyökerek szimbolizálják  a föld kérgét. és járó felületet alkotnak. Érdekes a domormű alakja, amely erős bordarendszert alkot, erre került az egyenletes vastagságú agyagréteg. A mű meghatározó alakja, alul, a sárkány. A sárkány szimbolikus jelentése a középkori mondavilág alapján lehet jó és rossz, de tény, hogy az emberek sok esetben párhuzamba állítják a lényt  az elemi csapásokkal, viharral, villámlással, tomboló fergeteggel. A sárkány a magyar népmesék gyakori szereplője, lehet például kincsek őrzője, de gyakrabban a pusztításhoz kapcsolódik. A domborművön látható sárkány ez utóbbi képet festi elénk, mintha az erős gyökerek tartanák ott, ahol van, a Föld felszíne alatt. A gyökerek szilárdságot sugároznak és elválasztják a sárkányt a felszíntől, az itt látható kis településtől. A feszültséget azonban fokozza a sárkány javára mutatkozó méretbeli különbség. Az alkotás középső részén egy férfi és egy nő képmása látható, ami a család fontosságát emeli ki. De láthatók kis házak, vagy a templom, ami az emberi kéz alkotta civilizációra utal. A fa koronáján állatokat rejtett el a művész, amelyek mintegy gyümölcsként helyezkednek el. Többségük madár, ami a keleti kultúrákban az emberi lelket szimbolizálja, így tulajdonképpen a lelkek helyezkednek el a fa felső részein. Nálunk a lelket a fehér galamb testesíti meg.
 Az Életfa immár véglegesen Badacsonytördemicre költözött, a faluházban bármikor megtekinthető. Külön érdekessége a mitológiai magyarázatokon, megoldásokon túl, hogy nagyon hosszú ideig lehet közelről szemlélni úgy, hogy az ember mindig talál rajta valami újat, valami különlegeset, amit előtte még nem vett észre.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr44755384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása