Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Komplex kép kell a betegről

2008.11.18. 15:32 | szj. | Szólj hozzá!

Címkék: orvos jános tapolca dr. hypertonia kardiológia hubert

Tapolca - A megelőzés még mindig a leghatásosabb és sok szempontból talán a legolcsóbb megoldás a különböző keringési, vagy azzal összefüggő betegségek vonatkozásában. Ráadásul ma már nem is igazán szabad önmagában egy magasvérnyomásos, vagy elhízásos esetet vizsgálni, a betegnél minden egyéb, kapcsolódó körülményt is figyelembe kell venni. Tehát a nagyobb hangsúlyt érdemlő megelőzés mellett az orvostudomány is módszert váltott, és immár nem egyedi tünetekkel, betegséggel, hanem magával az adott betegséghez kapcsolható teljes rendszerrel kíván foglalkozni.
 
 Egyebek között ilyen témák is felszínre kerültek azon a tapolcai konferencián, amelyet a helybeliek, a megyében élő orvosok, szakemberek dr. Hubert János (Veszprém megye háziorvosi szakfelügyelő főorvosa) nevéhez kötnek, aki immár hosszú évek óta szervez, rendez nívós, témájában a gyógyításhoz, főként a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéshez kapcsolódó orvoskonferenciákat Tapolcán.
 
 - Megszállott képviselője vagyok a mai egészségügyben sajnos nem túlzottan támogatott megelőzésnek. Tulajdonképpen ennek szellemében indítottuk el még 2000-ben a Magyar Hypertonia Társasággal egy "HOD" nevű programot, ami a magyar lakosság jelentős részét érintő betegségcsoport kezdőbetűiről kapta nevét. Hypertonia, mint magas vérnyomás, az Obesitas, mint elhízás, a Diabetes, mint cukorbetegség, sőt menet közben még ehhez a vérzsír is hozzájött, amelynek aránya szintén döntő befolyással bír egy-egy betegség kialakulásában. A HOD jegyében Tapolcán hét konferenciát szerveztünk az elmúlt években a Hypertonia Társasággal, amelynek egyébként alapító tagja is vagyok. Az idei esztendőben azonban igen komoly változás történt, ami minket is eltérített a korábban megszokott gyakorlattól - fogalmazott dr. Hubert János.
 
 A 2000-ben még újszerű gondolat, megközelítésmód mára bizonyított, hiszen egyértelművé vált, hogy a magasvérnyomástól szenvedők jó része cukorbeteg, míg a cukorbetegek egy része elhízott, azaz nyilvánvaló, ezeket a betegségeket nem lehet egymástól függetlenül kezelni. A mai álláspont szerint egységes, úgynevezett kardiometabolikus szemlélettel kell a beteget vizsgálni, a cukor-, a fehérje-, a zsír- anyagcseréjének, komplex felmérésével együtt. Az idei tapolcai orvoskonferencia is ebben a szemléletben zajlott már le, hiszen ezúttal dr. Farsang Csaba, a Hyperonia Társaság tagja, korábbi elnöke, mutatta be, a kardiometabolikus hálózat működését a résztvevők számára. Így nagy valószínűséggel 2009-ben nem egy HOD-program, hanem az annál szélesebb szakmai grémiumot és orvosi kört átfogó kardiometabolikus hálózati konferenciának adhat  otthon a város.
 
 - Ma már sokkal szélesebbek a lehetőségek a különböző veszélyességi faktorok megismerésére, azonban ezt éppen a komplex szemlélet teszi igazán hasznossá, használhatóvá a gyógyítás, adott esetben a megelőzés számára. Tehát a HOD gondolatiságát folytatva alakult meg és működik az országos kardiometabolikus hálózat. Fő célunk, hogy a magyar lakosság körében még mindig iszonyúan magas arányú szív- és érrendszeri betegségeket megelőzzük, kialakulását csökkentsük, illetve a betegséget gyógyítsuk. A rizikófaktorok időbeni felismerése,  nevesítése  nagyon nagy segítség lehet már a megelőzésben is.  A mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás mindegyikére rámondható, hogy maga a beteg megszüntetheti, ha akarja. De néha nem elég az akaraterő, kell egy külső támasz, vagy lökés is a sikerhez. Mi még ebben is segíthetünk. Például a cigarettáról való leszoktatás esetében nagyon jó eredményeket értünk el az elmúlt években. Az egyén felelőssége természetesen nem megkerülhető, minden esetben meghatározó arányban őt terheli a felelősség a betegség kialakulásában. Mi viszont igyekszünk partnerként  segíteni a hozzánk fordulókon, de ehhez a betegek is kellenek - hangsúlyozta dr. Hubert János.

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr93775749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása