Badacsonytördemic - Immár ötödik alkalommal szerveztek forraltborfőző versenyt a Badacsony lábánál.
A program szombaton reggel mangalica disznó vágásával és feldolgozásával indult a faluház udvarán, majd a délelőtti előkészületek, az eső miatti pluszmunkák (sátrak állítása) elvégzése után 14 órakor indították ténylegesen a forraltbor-főző vetélkedőt, huszonkét csapat részvételével.
Az ország szinte minden tájáról érkező együttesek különböző receptekkel dolgoztak, sűrű kóstolgatás közepette, és a zord, esős idő ellenére is egyre vidámabb hangulatban.
Vollmuth Péter polgármester szorgalmasan járt körbe, s igyekezett mindenben az igen szépszámú vendég (és versenyző) segítségére lenni.
Az ízes, zamatos forralt borokat szakértő zsűri kóstolta végig Lipcsei Péter válogatott labdarúgó vezetésével.
Az értékelés során végül egy szekszárdi társaság kapta meg a győztesnek járó díjat és elismerést, bár a szervezők hangsúlyozták, rossz forralt bort senki nem készített szombaton.
Érdekesség, hogy a szekszárdiak azért jártak akkor éppen a környéken, hogy balatoni ételrecepteket gyűjtsenek. S ha már erre jártak, a magukkal hozott nedűvel beneveztek a versengésbe.
A rendezvényen kézművesek és környékbeli gazdák termékeinek vására (kecskesajt, továbbá méz, mangalica disznóságok), kemencében sült finomságok - többek közt Herczeg Ferenc író hagyatékában talált recept alapján készített mandulás kalács -, valamint a Badacsonytördemicen elmaradhatatlan langalló, mangalicatoros ételek és a pálinkaház kínálata várt mindenkit.
Utolsó kommentek