Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Elhunyt Tapolca polgármestere

2008.12.11. 21:02 | szj. | Szólj hozzá!

Címkék: polgármester ács jános tapolca elhunyt

Tapolca - Szerdán hajnalban elhunyt Ács János, tapolcai polgármester. A megyei közgyűlés munkájában képviselőként részt vevő polgármester Kárpátaljáról, utazott haza, amikor az autóban rosszul lett és életét már orvosi segítséggel sem tudták megmenteni.

Utolsó hivatalos útján kollégáival a tapolcai önkormányzat és a helyi vállalkozások által összeadott pénzadományt vitte Aknaszlatina településre, támogatva az ottani, nagyon szegény körülmények között működő óvodát, s annak magyar óvodásait. Szombaton még egy rendezvényen, személyes találkozásunk alkalmával tréfásan meg is jegyezte, hogy Tapolca működtet egy óvodát Kárpátalján is, és oda utaznak másnap. „- Pénzt viszünk, mert arra van ott a legnagyobb szükség” – mondta. A segély célba ért, de Ács János már nem érhetett haza.

 
Tapolcán számos fejlesztés fűződik a nevéhez, tíz éves polgármesteri tevékenysége alatt gyakorlatilag teljes arculatváltáson esett át a város. Ugyanakkor a takarékos, kiegyensúlyozott gazdálkodást mindig szem előtt tartotta, nem szerette a bizonytalanságot, határozottan, céltudatosan irányította az önkormányzat ügyeit.
A városban az egyik legnagyobb volumenű fejlesztés, ami az önkormányzati bevételek tekintetében ma talán a legjelentősebb iparűzési adóforrásnak tekinthető, a Pelion Hotel felépítése volt. A négycsillagos szálloda munkahelyeket biztosít, és egy új vendégkört hoz folyamatosan az idegenforgalmat mindig is fókuszba helyező városba. De létesült egy sport- és kulturális rendezvényeknek méltó helyszínt biztosító Városi Rendezvénycsarnok is Ács János idejében. A csarnok szervesen illeszkedik a helyi és térségi programokhoz, és számos igazán nagyszabású rendezvénynek biztosította már a helyszínét. A csarnok építésével párhuzamosan megújulhatott a Városi sporttelep is.
Több új lakás épült, többek között a fiatalok számára nagy segítséget jelentő, úgynevezett „fecskeházak”, aztán szociális lakások, továbbá ha nem is önkormányzati beruházásban, de annak támogatásával kezdődhetett el idén a mintegy százötven új lakótelket (majd házat) tartalmazó új, keleti városrész kialakítása. Pályázati támogatással új utca is létesült, szép új házakkal, a város észak-keleti oldalán. Több intézmény, épület – többek között a polgármesteri hivatal - is megújult az elmúlt esztendőkben. A város a Bauxitbánya vállalattól megvásárolta az irodaházat és a művelődési központot, ma mindkettő fontos szerepet tölt be Tapolca közéletében.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A közlekedés szempontjából lényeges változást hozott a déli elkerülő út továbbépítése, amely így a Veszprém és Keszthely között bonyolódó átmenő forgalmat kivitte a belvárosból. A polgármester mindig szeretett volna Tapolcán sétálóutcát kialakítani, s ennek egyik feltétele talán ez volt. A másik, amelyről alig néhány nappal ezelőtt még beszéltünk, a Nagyköz utcai parkolóház kialakításának terve, amely némi forgalomtechnikai átalakítással együtt, megteremtené a sétálóutca feltételeit.
Ács János büszke volt a Tapolcát Diszellel összekötő kerékpárút kiépítésére, amelyet maga is kipróbált kerékpárral most ősszel, az ünnepélyes szalagátvágás után. Az utak egyébként is jó állapotban vannak, hiszen a többmilliárdos összköltséggel kialakított szennyvízcsatorna-rendszer befejezése után a város útjait is rendbe hozták. A malomtó környéke és a főutca kiemelkedően szép, az esztétikus megjelenésre, a virágosításra mindig is nagy hangsúlyt helyezett a polgármester. Megszépült és tulajdonképpen zarándokhellyé vált a Köztársaság téren kialakított Trianon-emlékhely és az ugyanitt felállított hatalmas székelykapu. A város szépítésére, fejlesztésére irányuló törekvését Hild-díjjal ismerte el a Magyar Urbainisztikai Társaság 2004-ben, majd a 2005-ben a polgármestereknek adható egyik legrangosabb elismerését, az Ezüstlánc Díjat vehette át.
Felesége, két lánya, barátai gyászolják, temetéséről később intézkednek.
 
 
 
A megyében is sokak által ismert politikus Kaposváron született 1954. szeptember 12-én. Budapesten a Kertészeti Egyetem kertészmérnök szakán szerzett diplomát, 1998-ban az akkori civil összefogás független jelöltjeként lett Tapolca polgármestere. Munkája elismeréseként utána még két választáson újra megválasztották. A megyei önkormányzat közgyűlésében 2002-től képviselőként dolgozott, 2006-tól a Gazdasági és Területrendezési Bizottság elnöki teendőit látta el. A közgyűlésben a FIDESZ-KDNP képviselőcsoport tagjaként vett részt a munkában. Vallása iránt elkötelezett, református presbiter volt.
 
 

A Wass Albert-szobor advent első vasárnapján történő leleplezése utolsó tapolcai eseménye volt.

Tudósítás:

http://szijarto.blog.hu/2008/11/30/felavattak_marton_laszlo_utolso_szobrat

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr7817914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása