Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Képzés, a felemelkedés záloga

2007.09.10. 10:44 | szj. | Szólj hozzá!

Címkék: kiss miniszter peter

Tapolca - A munkanélküliség arányának csökkentésére, a leszakadó, elszegényedő réteg felemelésére a piaci igényeknek is megfelelő képzés, illetve az egészen kisgyerekek esetében a megfelelő minta bemutatása, megszerettetése jelenthet megoldást.
Egyebek között erről beszélt Kiss Péter kancelláriaminiszter, az Mszp tapolcai szervezetének vendégeként szombaton. Mint mondta, túl sok, mintegy kétmillió, a szakképzetlenek száma hazánkban, így ők nehezen, vagy egyáltalán nem találnak maguknak munkát, normális megélhetési lehetőséget. A másik oldalon pedig túl kevesen vannak azok, akik dolgoznak és tulajdonképpen a „vállukon viszik” az országot. Azaz, ha azoknak akarnak segíteni akik tisztességgel dolgoznak, először azokat kell felemelni, akik kiestek, vagy be sem jutottak a foglalkoztatottak körébe. Kis Péter szerint kevés a mai piaci igényeknek megfelelő szaktudással rendelkező ember hazánkban. A már említett kétmillió szakképzettség nélküli ember számára olyan, uniós forrásokból támogatható képzési programot kíván indítani a kormány, amellyel megnövelik az elhelyezkedési esélyt számukra, így terhet vesznek le a ma dolgozók vállárról, ráadásul a feketegazdaságban lévők száma is csökken. A miniszter szólt a hazai romák helyzetéről is, akiket az alacsony iskolázottsági arány miatt nagy arányban sújt a munkanélküliség, s ennek következtében a kisgyerekek sem láthatnak jó mintát otthon. – Nem találkoznak játékokkal, nem szeretik meg az olvasást, így nekünk ebben is előre kell lépnünk. A korai fejlesztésre vonatkozó elképzeléseink alapján minden olyat megkapna a gyerek, már óvodában, amit otthon esetleg nem. Rendszeresen étkezne, megismerné a higiéniai szokásokat, gyerekközösségben lenne, gondtalanul játszhatna, így lényegesen jobb esélyekkel kezdhetné az iskolát – mondta Kiss Péter.
A képzés struktúrájával kapcsolatban az is elhangzott, hogy Nyugat-európában a jó szakembereket tisztességgel megfizetik, hazánkban viszont nemcsak a pénz kevés, hanem a szakember is. Azonban a kormány direkt módon nem kíván beavatkozni a szakmai képzésbe, ezt a piaci igényekre bízzák. A szakképzettség, a szakmai tudás megszerzése a beruházókhoz, a gazdaság igényeihez kell, hogy igazodjon. Azaz a munkaadók fogalmazzák meg kívánalmaikat, a szakmai képzést folytató iskolák felé. Az intézmények pedig ráállhatnak a valóban jó elhelyezkedési lehetőséget ígérő szakmák oktatására.

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr18406283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása