Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Gazdaságos fűtés és hűtés a jövő technológiáival

2007.11.26. 17:46 | szj. | Szólj hozzá!

Címkék: energia hűtés fűtés

Tapolca - Fogyatkozó, és emiatt egyre drágább hagyományos energiahordozóink kiváltása,   előbb-utóbb létkérdés lesz az emberiség számára. Ma még csak beszélünk róla, de holnap akár már valóssággá is válhat, hogy  kifogynak  a szénhidrogén-készletek és ha erre időben nem készülünk fel, beláthatatlan következményekre számíthatunk. Már nem kérdés, hogy nyitnunk kell a megújuló, és lehetőség szerint a minél gazdaságosabban  felhasználható    energiaforrások felé.
 Az energia alapvető szükségletünk,  nehéz lenne elképzelni életünket  például villany, vagy éppen gáz nélkül. Nem is gondolunk bele, hogy  egy  zuhanyzásnál, amikor megnyitjuk a csapot, vagy amikor bekapcsoljuk a tévét,  mennyi energiát is használunk fel, de igaz ez a téli fűtésre, vagy a nyári hűtésre is. Ha csak a fűtést és a hűtést nézzük,     egyértelmű, hogy nem  csupán  energiával, hanem környezeti  problémával is szembe találjuk magunkat. A  két feladat összehangolt  megoldása érdekében született meg  az úgynevezett  hőszivattyús technika.
Erről már a technológiát igencsak jól ismerő   tapolcai családi vállalkozás két tagjával, apával  és fiával, Vetsey Károllyal és Vetsey Rolanddal beszélgettünk. A    Vetsey Kft hazánkban az elsők között kezdte meg a gazdaságos  berendezések népszerűsítését és telepítését.
 - Környezetben az összes olyan közeg, amelynek a hőmérséklete az abszolút nulla foknál (273,15 kelvin) magasabb, tartalmaz hőenergiát. Ez a hőenergia azonban csak akkor  hasznosítható, ha  megfelelő a hőmérsékleti szintje. Például télen a kinti   15 fokos levegővel nem lehet a 20 fokos szobát füteni, hiába van benne rengeteg energia.  Azonban speciális eszközzel elérhető, hogy a fűtendő közegnél hidegebb közeg energia kinyerésre alkalmas legyen. Ez a sepciális eszköz a hőszivattyú - tudtam meg Vetsey Károlytól tapolcai üzletükben.
  Ennek pontos meghatározását már Roland osztotta meg velem, miszerint a hőszívattyú a környezet energiájának hasznosítására szolgáló berendezés, amellyel lehetséges fűteni, hűteni és melegvizet előállítani. A berendezés a működésére felhasznált energiát nem közvetlenül hővé alakítja, hanem a külső energia segítségével a hőt az alacsonyabb hőfokszintről egy magasabb hőfokszintre emeli, legtöbbször a föld,a levegő és a víz által tárolt napenergiát hasznosítva.
  - Természetesen a   hőszivattyú   hasznos hőteljesítménye az év folyamán változhat,  a hőforrás hőmérsékletének módosulásával, ezért az egy évre vetített  adatok  pontosabb képet adnak  a  teljesítményről. A legtöbb esetben a rendszer teljesítménytényezőjével((COP) jellemzik a hőszivattyú hatékonyságát.  Ezt úgy kell érteni, hogy a  megújuló energiaforrásból kivont hő esetén 1 kW elektromos energia elégséges ahhoz,hogy 3-5 kW fűtőteljesítményt tudjunk generálni. A hőszivattyús rendszerek ezért 3-5-ször hatékonyabbak,mint a fosszilis tüzelőanyagú boilerek,kazánok és teljesen ki tudják fűteni a lakóépületet, még a leghidegebb téli napokon is.
 A  fűtőrendszerek növekvő népszerűséget egyébként az is  jól jellemzi, hogy számuk  a hidegebb  klímájú Skandináviában is renkívül gyorsan nő.
   Vetsey Roland hangsúlyozta, hogy amennyiben a fűtést teljes egészében a hőszivattyú végzi,  akkor kéményre sincs szükség, hiszen a helyszinen nincs károsanyag kibocsátás, ugyanakkor  hozzájárulunk az üvegházhatás csökkenéséhez.
 - A geotermikus energia  hasznosítási  módszere lehetséges  közvetlen földhő vertikális szondával,  vagy horizontális kollektorral, nyilt vizekbe (tavakba,folyókba) helyezett csőregiszterrel,  és lehetséges  talajvizes vagy rétegvizes kutak összekapcsolásával,  zárt rendszerben.
 A kiegészítő gépészeti egység,  a hőszivattyú,  az alacsony hőmérsékletű primer oldal hőfokszintjét  megemeli  a szekunder oldalon  akár  60 Celsius fokra,  a fűtési és használati melegvízszolgáltatáshoz.  Kétségtelen, hogy az energiaárak - kiemelten a gázár - folyamatosan növekednek, így a  geotermikus  energia felhasználása is egyre inkább felértékelődik.  Magyarország geotermikus adottságai  nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőek, ami  szintén növeli az alkalmazás gazdaságosságát - fogalmazott Vetsey Roland.
  Hazánkban egyébként  pályázni is lehet a a megújuló energiaforrások felhasználására, illetve testreszabott  kedvezményes hitel lehetőségek is léteznek már. A befektetés  vizsonylag gyorsan megtérül, hiszen már az első évtől lényegesen kisebb költségekkel számolhat a tulajdonos, de 3-5 év alatt akár a teljes beruházás összege megtérülhet.
A Vetsey Kft. a napenergia hasznosítását a legkorszerübb napkollektoros berendezéseivel támogatja. Mint elmondták ezek rendszerek magas komfortot biztosítanak, teljesen automatikusan üzemelnek, alacsonyak a karbantatási igényei és nem utolsósorban jelentős mértékben hozzájárulnak az energiatakarékossághoz. A rendszer a  meleg hónapokban a hőenergia-szükséglet 90 százalékát, a kevésbé napos időszakokban 25 százalékát biztosítja, így egész évben átlagosan  a melegvíz előállításához szükséges energiaigény 70 százalékát  takarítja meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr85242633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása