Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Hivatalosan már megszűnt a cenzúra

2007.11.27. 09:45 | szj. | 2 komment

Címkék: cenzúra ács jános tapolca

A közelmúltban olvashatták a Veszprém megyei napilapban, a Naplóban a tapolcai közoktatási intézményrendszer átszervezéséről szóló, a város honlapján is bárki számára hozzáférhető előterjesztés alapján készült tájékoztató jellegű írásomat. A képviselő-testület másnap, azaz pénteken délelőtt tárgyalta a napirendi pontot, ahol Ács János polgármester kifogásolta a cikket. Szó szerint a következő mondatok is elhangzottak tőle: „Nélkülözött mindenféle olyan dolgokat, amire figyelemmel lehetett volna az újságíró.”, illetve „…Megalapozatlan számadatokat közöl, és ebből az derül ki, hogy tulajdonképpen az önkormányzat valamilyen formában megint lesújtóan be akarja ezeket az intézményeket, ahogy ő leírta szó szerint, gyúrni oda, amivel maga sem ért egyet. „

Az írás azokat a verziókat tárta az olvasók elé, szerkesztett, rövidített, lényegre törő formában, amelyek az előterjesztésben szerepeltek, a közölt számadatok pedig szintén az előterjesztésből származnak, és azokkal egyeznek.  A mintegy négy perces monológ további részében aztán háromféle határozati javaslatról beszélt a polgármester, ugyanakkor a honlapon elérhető anyagban továbbra is csak kettő (A és B verzió, de az A-t már eleve nem tartotta szakmailag megalapozottnak az anyag készítője) szerepel, és a nyilvános ülésen sem derült ki, hogy tényleg van-e harmadik, vagy csak nyelvbotlás volt a három.

Majd kijelentette a polgármester azt is, hogy „ennek az előterjesztésnek a megbeszélése előtt történtek egyeztetések a képviselőkkel is, és történtek egyeztetések, megbeszélések az intézmények vezetőivel is.” Ezzel kapcsolatban a nyilvános ülésen az MDF-es Bozsoki Lajos képviselő jelezte, vele nem egyeztettek, pedig ő „véletlenül” még a megyei közgyűlés oktatási bizottságának is tagja.

Továbbá még kettő, szintén pontosan szó szerint idézett megnyilvánulás Ács Jánostól: „Tárgyalás előtt azért veszélyes ezeket a dolgokat így beledobni a mélyvízbe, mert most lehet, hogy a cikk írója, vagy az újság azt gondolja, hogy talált és süllyedt, de azt gondolom ezzel ezt a célt nem érte el…”. Továbbá: „Nem teheti meg egyetlen újság sem ennek ellenére, hogy tulajdonképpen idézőjelben, nem először tette meg egyébként ez a sajtóorgánum, hogy Tapolca városának bizonyos döntéseit megelőzően kellemetlen színben, illetve ilyen úgynevezett kitörésekben, vagy egy ilyen puffanásokban tüntette fel a várost.”  Majd leszögezte, hogy ő ezt személy szerint nem tűri el, és helyreigazítást kér.

Ezzel kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy hazánkban ugyan régi múltra tekint vissza a cenzúra, az abszolutizmus, illetve a diktatórikus rendszerek jellemzője, azonban az információkat, az emberek véleményét és nézeteit is szabályozni hivatott intézmény 1989-ben megszűnt, még ha ezzel nincs is mindenki tisztában. Ma az Alkotmány 61. paragrafusának (1) bekezdése értelmében, a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, valamint arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetve terjessze. Közérdekű adatnak minősül "az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő, valamint a tevékenységére vonatkozó, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret, függetlenül kezelésének módjától, önálló vagy gyűjteményes jellegétől". Ezen kívül bárki megismerheti az úgynevezett közérdekből nyilvános adatokat is, vagyis az olyan adatokat, amelynek nyilvánosságra hozatalát vagy hozzáférhetővé tételét törvény közérdekből elrendeli. A közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alkotmányos jog érvényesítését a közfeladatot ellátó szerveknek kötelességük elősegíteni. Ennek egyik formája, hogy az állami, önkormányzati szervek a honlapjukon rendszeresen közzéteszik a legfontosabb információikat. Egyes közérdekű adatok közzétételére jogszabályok is kötelezik a közfeladatot ellátó szerveket. Hát igen, már nem 1977-et, még csak nem is 1987-et, hanem 2007-et írunk. Annak is a végén járunk. Jó lenne mindenkinek tudomásul venni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr91243368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T.F. 2007.11.27. 22:43:54

Polgi jól de megaszonta a kérdést...

Roli 2007.11.29. 09:02:58

Tuajdonképpen azt sem értem, hogy egyáltalán mi baja volt a polgármesternek az átszervezéssel kapcsolatos írással, amikor az a neten is elérhető előterjesztésből készült. A számok egyeznek, az anyag pedig egyszerűen közreadja a másnapi nyilvános testületi ülésen tárgyalandó téma két fő verzióját. Hihetetlen, hogy ekkora balhét csapott, a semmiért, és az is, hogy ezt ilyen ordenáré stílusban tette, ráadásul teljesen felkészületlenül, össze-vissza csapongva, nezehezen értelmezhető mondatokat egymásba fűzve.
süti beállítások módosítása