Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Csodálatos élettér a völgyben

2008.10.06. 22:35 | szj. | Szólj hozzá!

Címkék: kapolcs művészetek völgye napló nap

Kapolcsot immár az egész ország ismrei a Művészetek völgye rendezvénysorozat kapcsán,  Soprontól Ny;regyházáig, Budaoesttől Szegedig talán nincs is olyan ember, aki ne tudná meghatározni földrajzi helyét. Azonban a  nyári programok látogatói kevéssé ismerik a település másik arcát,  a csendesebbet, a mindennaposat. A helyiek és környékbeliek viszont tudják, Kapolcs az év minden napján tud valami szépet, kellemeset nyújtani, az ott élő kedves, barátságos vendégszerető embereknek és a csodálatos természeti környeztenek köszönhetően.

 
A római korban is  létező 423 lakosú település a Balaton-felvidék és a Bakony közötti, szelíd dombok által határolt völgyben fekszik, a Veszprém és Tapolca közötti főútvonal mentén,  forrásokkal, erdővel körülvett Eger.patak völgyében.  A század elején ősember nyomaira bukkantak, akik vélhetően a ma Pokol-lik néven ismert barlangot használták lakhelyül.  A falu felett emelkedő Királykő bazaltoszlopai egy földvárat, a monda szerint Attila várát határolják, amelynél ma is jól kivehetők  a régi sánc szélei.
1091 áprilisában a kunok Kapolcs vezérrel az élükön hatoltak be Erdélybe, majd Biharba. A magyar seregek azonban megállították az előrenyomulást, Kapolcs vezért pedig megölték.  Néhány életben maradt   harcosa  azonban itt telepedett le és a kor szokásainak megfeleleőn vezérükről nevezték el a települést.    Egy 1092-es pannonhalmi apátsági levél említi először Kapulch falu nevét. Kapolcs néven jóval később, egy 1640-es  írásban találkozhatunk vele, de véglegesen jóval később, 1846-ban veszi fel ezt a nevet  a falu.    Fejlett ipar jellemezte már a korai középkorban Kapolcsot, de a  malomipar szinte a kezdettől fogva  nevezetes volt. Már 1358-ban hat műklödő malomról tesznek említést, az Eger-víz mellett. 1770-ben tizenkettőt, annak ellenére, hogy a török 1600-ban  óriási pusztítást vitt véghez a környéken. A malmok sorsát aztán végül az államosítások pecsételték meg.
 
Ma nem a malmok, hanem a kulturális programok és a természeti szépségek települése Kapolcs, igaz történelmüket, múltjukat nem feledik, s ehhez több szépen felújított, igaz ma már más célokat  szolgáló  malom is hozzájárul. Azonban legfőbb céljuk, ahogyan azt Göntér Gyula polgármester megfogalmazta: vonzóbbá, élhetőbbé tenni a falut.
A polgármester elmondta, a település intézményei vonatkozásában az iskola megszűnése okozott törést az itt élők számára. Igaz, most ideiglenesen használják az épületet oktatásra, hiszen a Monostorapátiban lévő iskola felújítása miatt itt oldják meg a tanítást. Ha már szóba jött a szomszéd falu, akkor mindenképpen meg kell említeni Vigántpetendet, hiszen az óvodát a jóformán testvérnek is mondható településsel közösen tartják fenn. Az általános iskola esetében történt jelentős változás az idei tanévtől, hiszen Kapolcson megszűnt az oktatás, az alsósok Taliándörögre, a felsősök Monostorapátiba járnak, az öt (mivel Hegyesd is benne van a társulában) önkormányzat által közösen fenntartott Művészetek Völgye Általános Iskolába. A sors érdekes játéka folytán, azonban mégis tanítanak Kapolcson, a már említett felúíjtás miatt.
Az óvodába egyébként mintegy huszonöt kisgyerek jár és ellátásuk minden szempontból megfelel a mai elvárásoknak, a 21. századi követelményeknek. Az orvosi rendelőben dr. Tóth József háziorvos fogadja a betegeket, az épület azonban felújításra szorul. Van beadott pályázat, jó lenne, ha sikerülne. Aztán van egy másik elbírálás alatt lévő kapolcsi pályázat, a falugondnoki szolgálat elindítására. Itt konrétan egy kilenc személyes gépjármű beszerzése a tét. A két pályázat együttes összege megközelíti a huszonötmillió forintot. A térség szempontjából a leglejentősebb beruházás azonban mindenképpen az öt településre kiterjedő csatornázás, ami már a műszaki átadás fázisában van. A rákötések, a helyreállítások is megkezdődtek, várhatóan december 31-éig átadják.
A közösség házat tavaly előtt újították a könyvtárral együtt. Itt kellemes, kulturált környezet vár mindenkit, az intézmény vezetője Göntérné Marika pedig gondoskodik a közönség maradéktalan kiszolgálásáról, az igények kielégítéséről.
A községben védőnői szolgálat, két múzeum is működik, a hívők lelkével pedig Illés Sándor plébános foglalkozik. A településen működik cigány kisebbségi önkormányzat (Orsós János vezetésével), polgárőrség (Korponai László irányításával) és Ifjúsági Klub (Göntér Lilla vezetésével). Mindegyik szervezetről csak jó tapasztalatokról tudott beszámolni a polgármester.  A helyeikre jellemző összefogást azzal jellemezte a polgármester, hogy amikor felvetődött, egy játszótér építésének gondolata, szinte azonnal jelentkeztek az önkéntesek és az Ilona-malom segítségével közösen egy szép és új játszótérrel lepték meg a legifjabb generációt.
Fontos közösségformáló erőt és ezen túl kellemes kikapcsolódást jelentenek a helyi programok. Például a napokban zajlott a hagyományos szüreti felvonulás, ezúttal is nagy érdeklődés kíséretében. De a Péter-Pál napi falunap is népszerű a helybeliek között. Azonban ha Kapolcs, akkor a völgynapokat egyszerűen kötelező megemlíteni.
- Büszkék vagyunk arra, amit a Művészetek völgye rendezvénysorozat hozott nekünk. Hírnevet, ismertséget, fejlődést, és bevételt. Hála a szervezőknek, s köztük külön Mártha Istvánnak. Úgy gondolom ez a rendezvény már messze túlnőtte Kapolcs határait, az egész Tapolca-medence meghatározó rendezvényé vált. Igaz, hogy nyaranta tíz napra teljesen átalakul í falu képe, de ez jó mindannyiunknak. Folytatni és támogatni kell a jövőben is ezt a rendezvényt – hangsúlyozta Göntér Gyula. A kistérségi társulással, Szencz Lajosné elnökasszonnyal, valamint a polgármesterekkel harmonikus kapcsolatot ápol a kapolcsi vezetés. Természetesen a közeli települések polgármestereivel – Hárshegyi József (Monostorapáti), Kajdi István (Taliándörögd) és Marton Istvánné (Vigántpetend) szorosabb a kapocs, az intézményi együttműködés miatt, de Pulával és Nagyvázsonnyal is felhőtlen viszonyt ápolnak.
 
Napló-napi programokra várnak minden érdeklődőt szombaton a település sportpályáján, a Malom-szigeten, rossz idő esetén a művelődési házban. Délelőtt sporttal kezdődik a nap, ugyanis 10 órakor kispályás fociban méri össze tudását a Napló, a Polgármesterek és a Kapolcs együttese. 
A délután 15 órakor kezdődő kulturális blokkban fellépnek a helyi óvodások, iskolások, Monostorapáti vegyeskar, játszik Horváth Gyula (Csuti bácsi) cimbalmos, a Petőfi színházból pedig Keresztes Gábor ad önálló műsort. Ekkor köszönti a résztvevőket Barták Péter főszerkesztő, Göntér Gyula polgármester, valamint ekkor hirdetik ki az előfizetői sorsolás nyerteseinek nevét. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr94700331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása