Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Szüreti felvonulások sorozata régiónkban

2008.10.14. 15:24 | szj. | Szólj hozzá!

Címkék: szüret bor felvonulás

Régiónkból - Az elmúlt néhány évben egyre több helyen, egyre nagyobb létszámban vettek részt a térségben élők a különböző szüreti elvonulásokon.
Érdekes, de a szőlőfelvásárlással, boreladással kapcsolatos nehézségek ellenére van kedvük ünnepelni, felvonulni az embereknek. Úgy tűnik, a külső körülmények sem tudják a hagyományos őszi, szüreti jó hangulatot elrontani.
Régiónkban az egyik létszámában és programjaiban is legnagyobb szüreti rendezvény za immár tizennegyedszer megrendezett Lesencéktől a Balatonig elnevezésű szüreti fesztivál volt. Mintegy négyezren látogattak ki a  balatonedericsi futballpályára, a szüreti menet hossza meghaladta a 700 métert. Hatalmas létszémban érkeztek a program lebonyolításában részt vevő településekről (Uzsa, Lesencetomaj, Lesenceistvánd, Lesencefalu, Nemesvita), illetve a szüreti mulatságba később bekapcsolódott Hegymagas és Szigliget is jelentős létszámban képviseltette magát, sőt egy újabb település, Raposka is jelezte részvételi szándékát. Az eddigi rendezők  ezt pozitívan fogadták, így minden bizonnyal jövőre tovább növekszik a rendező települések száma.
A szüreti felvonulások népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint a résztvevők emelkedő létszáma és a rendezvények "szaporodása", népszerűsödése. Az idén jelentős érdeklődést és egy igazán remek programot hozott a nagyon komoly hagyományokkal rendelkező  badacsonyi szüreti mulatság, de Ábrahámhegyen, Szigligeten, Révfülöpön, Balatonszepezden, Köveskálon, Kisapátiban, Tapolca-Diszelben, sőt még Sümegen is vonultak a szüretelők. Több önkormányzat pedig összefogott és közösen bonyolították le a hagyományokat ápoló programokat. Kővágóörs Salfölddel, Szentbékkálla Mindszentkállával közösen rendezte meg a szüreti mulatságokat, míg az Egervölgyében Kapolcs, Vigántpetenddel és Taliándörögddel karöltve vonult fel az, csakúgy mint Gyulakeszi, Káptalantóti és Nemesgulács lakosságának jelentős része.
A hagyományőrzéssel tehát továbbra sincs gond hazánkban,  régiónkban, de a gazdálkodók, termelők  homlokán minden bizonnyal akkor simulnának ki a ráncok látványosan, ha ugyanezt mondhatnánk a bor- és szőlőfelvásárlásra is.
 

A borhoz  számos program, rendezvény kapcsolódik régiónkban.  Elég ha csak a Márton-napi, a Sándor-napi, Vince-napi rendezvényekre gondolunk, amelyek azon túl, hogy a hagyományokat is ápolják, még a bort is kifejezetten népszerűsítik.   Azonban a legnagyobb tömeget és a legtöbb önkormányzatot megmozgató rendezvények mégis az őszi, szüreti felvonulások. Itt ugyanis a már beérett termést ünneplik, annak szüretelését teszik emlékezetessé.  A nehézségek ellenére is úgy tűnik, a vidéken élő emberek továbbra is ragaszkodnak a szőlőhöz,    amelynek a évezredes múltja, történelme napjainkban is érezteti hatását. Kérdés, hogy meddig.

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr87713569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása