Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Mulatságot rendeztek Badacsonytomajon

2009.02.17. 15:17 | szj. | Szólj hozzá!

Címkék: disznóvágás badacsonytomaj

Badacsonytomaj -  A disznóölés, valamint az utána következő disznótor a téli hónapok jelentős és várt eseménye volt korábban. Úgy tűnik a régi hagyományok újjáélednek környékünk több településén is.
 A   fiatalok  és ifjabb felnőttek számára ez már szinte csak történelem.
 Sokan nem láttak még disznóölést, míg mások, már a szó puszta hallatán is összerezzennek: "mert szegény malacot megölik..". Azonban a finom kolbászt, sonkát, hurkát, vagy éppen disznósajtot még a fanyalgók is többnyire szívesen fogyasztját.   Régen szinte minden "rendes" falusi poortán röfögött néhány sertés, akiktől aztán karácsony, újév tájékán érzékeny búcsút vettek a gazdik, akik számára később még hónapokon át szép emlékként kerüölt az asztalra  a levágott állattól származó egy-egy finom sonkaszelet,  szalonna.   Akik gyerekként találkoztak ezzel az élménnyel, minden bizonnyal másként élték meg, mint akik esetleg a tévéből szemlélhettek meg egy ilyen valóban régi hagyományt jelentő eseményt. A napokban,  az egyik hideg   reggelen aztán a szintén hagyományőrző pálinkázás után Badacsonytomajon is  disznót vágtak a szakemberek, igaz szép számú érdeklődő figyelő tekintete mellett, az  Egry József Művelődési Ház parkolójában.   A  szervezők nevében  Fodor József     részletezte az eseményeket a helyszínen. -  A pálinkás koccintás után a napjainkban már alig ismert köpesztés következik, majd a köpesztés után még megpörzsöljük, majd rendfán felbontjuk a szebb napokat is megért mangalicát - hangsúlyozta,  és a történet precízen  e  vázlat szerint folytatódott Badacsonyotmajon, a polgármester, Krisztin N. László szigorú felügyelet mellett.
 
A zenés badacsonytomaji  hagyományőrző disznóölésen a  szakszerűen levágott, majd később feldarabolt  állatból aztán  orja leves, resztelt máj, sült pecsenye, hurka, kolbász, szalonna és töpörtyű készült.  Talán mondani sem kell, hogy délután kiváló hangulatú közös diszótorost tartottak   a jelenlévők, akik közüől többen táncra is perdültek, illetve   jó ízűen falatozhattak a frissen készült ételekből, természetesen a készlet  szabta határ erejéig. Szomjúság ellen természetesen finom badacsonyi borokat ízleltek a vendégek, köztük az egyik tévés forgatócsoport tagjai, Postás Józsi, Kaczor Feri, a Piás Nővérek, az S.M.S. együttes és Ferencsik István, a Nagy Fogyás győztese.     A hagyományok őrzése ezúttal  emlékezetesen sikerült.

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr89948688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása