Badacsonytomaj - A disznóölés, valamint az utána következő disznótor a téli hónapok jelentős és várt eseménye volt korábban. Úgy tűnik a régi hagyományok újjáélednek környékünk több településén is.
A fiatalok és ifjabb felnőttek számára ez már szinte csak történelem.
Sokan nem láttak még disznóölést, míg mások, már a szó puszta hallatán is összerezzennek: "mert szegény malacot megölik..". Azonban a finom kolbászt, sonkát, hurkát, vagy éppen disznósajtot még a fanyalgók is többnyire szívesen fogyasztját. Régen szinte minden "rendes" falusi poortán röfögött néhány sertés, akiktől aztán karácsony, újév tájékán érzékeny búcsút vettek a gazdik, akik számára később még hónapokon át szép emlékként kerüölt az asztalra a levágott állattól származó egy-egy finom sonkaszelet, szalonna. Akik gyerekként találkoztak ezzel az élménnyel, minden bizonnyal másként élték meg, mint akik esetleg a tévéből szemlélhettek meg egy ilyen valóban régi hagyományt jelentő eseményt. A napokban, az egyik hideg reggelen aztán a szintén hagyományőrző pálinkázás után Badacsonytomajon is disznót vágtak a szakemberek, igaz szép számú érdeklődő figyelő tekintete mellett, az Egry József Művelődési Ház parkolójában. A szervezők nevében Fodor József részletezte az eseményeket a helyszínen. - A pálinkás koccintás után a napjainkban már alig ismert köpesztés következik, majd a köpesztés után még megpörzsöljük, majd rendfán felbontjuk a szebb napokat is megért mangalicát - hangsúlyozta, és a történet precízen e vázlat szerint folytatódott Badacsonyotmajon, a polgármester, Krisztin N. László szigorú felügyelet mellett.
A zenés badacsonytomaji hagyományőrző disznóölésen a szakszerűen levágott, majd később feldarabolt állatból aztán orja leves, resztelt máj, sült pecsenye, hurka, kolbász, szalonna és töpörtyű készült. Talán mondani sem kell, hogy délután kiváló hangulatú közös diszótorost tartottak a jelenlévők, akik közüől többen táncra is perdültek, illetve jó ízűen falatozhattak a frissen készült ételekből, természetesen a készlet szabta határ erejéig. Szomjúság ellen természetesen finom badacsonyi borokat ízleltek a vendégek, köztük az egyik tévés forgatócsoport tagjai, Postás Józsi, Kaczor Feri, a Piás Nővérek, az S.M.S. együttes és Ferencsik István, a Nagy Fogyás győztese. A hagyományok őrzése ezúttal emlékezetesen sikerült.
A fiatalok és ifjabb felnőttek számára ez már szinte csak történelem.
Sokan nem láttak még disznóölést, míg mások, már a szó puszta hallatán is összerezzennek: "mert szegény malacot megölik..". Azonban a finom kolbászt, sonkát, hurkát, vagy éppen disznósajtot még a fanyalgók is többnyire szívesen fogyasztját. Régen szinte minden "rendes" falusi poortán röfögött néhány sertés, akiktől aztán karácsony, újév tájékán érzékeny búcsút vettek a gazdik, akik számára később még hónapokon át szép emlékként kerüölt az asztalra a levágott állattól származó egy-egy finom sonkaszelet, szalonna. Akik gyerekként találkoztak ezzel az élménnyel, minden bizonnyal másként élték meg, mint akik esetleg a tévéből szemlélhettek meg egy ilyen valóban régi hagyományt jelentő eseményt. A napokban, az egyik hideg reggelen aztán a szintén hagyományőrző pálinkázás után Badacsonytomajon is disznót vágtak a szakemberek, igaz szép számú érdeklődő figyelő tekintete mellett, az Egry József Művelődési Ház parkolójában. A szervezők nevében Fodor József részletezte az eseményeket a helyszínen. - A pálinkás koccintás után a napjainkban már alig ismert köpesztés következik, majd a köpesztés után még megpörzsöljük, majd rendfán felbontjuk a szebb napokat is megért mangalicát - hangsúlyozta, és a történet precízen e vázlat szerint folytatódott Badacsonyotmajon, a polgármester, Krisztin N. László szigorú felügyelet mellett.
A zenés badacsonytomaji hagyományőrző disznóölésen a szakszerűen levágott, majd később feldarabolt állatból aztán orja leves, resztelt máj, sült pecsenye, hurka, kolbász, szalonna és töpörtyű készült. Talán mondani sem kell, hogy délután kiváló hangulatú közös diszótorost tartottak a jelenlévők, akik közüől többen táncra is perdültek, illetve jó ízűen falatozhattak a frissen készült ételekből, természetesen a készlet szabta határ erejéig. Szomjúság ellen természetesen finom badacsonyi borokat ízleltek a vendégek, köztük az egyik tévés forgatócsoport tagjai, Postás Józsi, Kaczor Feri, a Piás Nővérek, az S.M.S. együttes és Ferencsik István, a Nagy Fogyás győztese. A hagyományok őrzése ezúttal emlékezetesen sikerült.
Utolsó kommentek