Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Új, közművesített telkek a lakosságnak

2008.09.20. 09:49 | szj. | Szólj hozzá!

Címkék: város zsolt ahol sümeg élünk rédei

Sümeg - A kisváros 2006. őszén gazdasági csőd szélén állt, nem volt pénz, de még hitel-lehetőség sem igazán. Azóta alig két év telt el és szinte minden megváltozott.
A városban számos pályázatot nyertek különböző fejlesztésekre, átszervezték az intézményrendszert, bővítették az ipari parkot. Dr. Rédei Zsolt polgármester és a képviselő-testület új pályára állította a várost.
- Többszáz millió forint hiánnyal vettük át a város működtetését 2006. őszén. A következő év tavaszán a felhalmozódott adósság miatt több intézményünknél kikapcsolták az energiaszolgáltatást. Látszott, hogy a gazdálkodás egyensúlyba hozása kizárólag átszervezésekkel lesz megoldható, így már ekkor elkezdtük stratégiánk kidolgozását. Egyértelművé vált, hogy egy 6700 lélekszámú kisváros nem képes fenntartani egy középiskolát, vagy egy kórházat. Ráadásul olyan kórházat, amely nem csak helyi és kistérségi, hanem megyei, regionális és országos feladatokat is ellát - mondta a polgármsester.
A sümegi kórház egyébként havonta tízmillió forint mínuszt "termelt", így az önkormányzat igyekezett a lehető legrövidebb idő alatt gondoskodni annak megyei fenntartásba adásáról. Ugyanez a helyzet állt elő a gimnáziumnál is, amely ma már csakugyan a megyei önkormányzat kezelésében működik. A két intézmény Sümegen évi százmillió forintos nagyságrendben terhelné a költségvetést, így a megyei fenntartásba adás ennyivel csökkentette a város kiadásait.
Az említett átszervezésen túl számos egyéb takarékossági intézkedést, ésszerűsítést is megtett az önkormányzat a több helybeli intézmény esetében is, amelynek eredményeként tavaly szeptemberében a települési önkormánynak már nem volt tartozása, kifizetetlen számlája.
- Ez a tény természetesen nagy örömmel töltött el bennünket, azonban tudtuk, hogy a város lakói számára ez nem igazán látványos, és kézzelfogható eredmény. Ezért különösen fontos volt a fejlesztések elindítása is. Huszonkilenc hektár területet vásároltunk, amely egyrészt az iparterület bővítését szolgálja, másrészt közművesített, kedvező áron megvásárolható lakótelkeket alakítunk ki. Idén ötvenkettő telek készül el, jövőre további hetvenhárom - mondta a polgármester.
A fejlesztések nem képzelhetők el pályázatok nélkül. Amint azt a polgármester tájékoztatójából megtudtuk, tavaly a sümegi önkormányzat százhárom pályázatot adott be, abból ötvennégy nyert, összesen 189 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a város.
Az idei évben is meghaladja a százat a benyújtott pályázatok száma. Eddig, azaz 2008. szeptember 16-ig ötvenhét projekt esetében van megítélt támogatás, összesen 123 millió forint összegben. Harminchat pályázat jelenleg még a megvalósítás fázisában van, kettő előkésítés alatt, de októberben már benyújtható lesz. Ezen felül hat projekt formai értékelés alatt áll, tizenkettőt pedig most bírálnak el. Huszonkettő pályázat esetében nem részesült támogatásban a város. A pályázatok egy jelentős része az intézményi, önkormányzati működéshez, míg a másik része a fejlesztésekhez kapcsolódik. Ez utóbbira példa a tarisznyavár kialakítása, vagy a kórházi felújítás.
 Érdekességként jegyezte meg a polgármester, hogy van olyan pályázati anyag, amelyből egyetlen példány papíranyaga négy, öt kilogramm. Azaz Sümegen eszerint több mázsányi pályázatot készítettek csak az idei esztendőben.
- Folyamatban van egy nagyon szép és jelentős fejlesztési elképzelésünk megvalósítása, a püspöki palota külső homlokzatának felújítására, valamint a nyílászárók cseréjére vonatkozóan. Ezerötszáz pályázat érkezett be, ebből az első fordulóban százötvenet engedtek tovább. Ebbe a körbe mi is bekerültünk, így reménykedhetünk a sikerben. Hasonló konstrukcióban veszünk részt a hat településsel közösen megvalósítandó, kétmilliárdos szennyvíz-projekt elindítsában. Zalaerdőd, Ukk, Dabronc Hetyefő, Gógánfa, és Zalagyömörő becsatlakozik a sümegi tisztítőműbe, ezért valósítják meg közösen beruházást.
A kistérséggel közösen orvosi rendelőt is szeretnének kialakítani Sümegen, mintegy 300 milliós fejlesztéssel, szintén pályázati támogatással.
Nagyot lépett előre a város az utak vonatkozásában. Elkészült a korábban balesetveszélyes 84-es, tapolcai út kereszteződésének átalakítása, jelzőlámpákkal történő ellátása. Erről rengeteg a pozitív vélemény azóta, tulajdonképpen baleset itt nem is történt. Szemben a másik veszélyes csomóponttal, a 84-es és a csabrendeki út talákozásánál, ahol már idén is több súlyos baleset fordult elő. Még ebben az esztendőben várhatóan elkészül itt a körforgalmi csomópont, ami lényegesen biztonságosabbá teszi a közlekedést.
A város leghosszabb utcája, a Simon István utca teljes felújításon esik át, továbbá három másik utca kap szilárd burkolatot. Amint azt megtudtuk, közel 200 millió forintot fordítanak útfejlesztésre, felújításra Sümegen.
- Szeretnénk az várost élettel is megtölteni. Az éves rendezvénynaptárunkat ezért eleve úgy alakítottuk ki, hogy átlagban minden hétre kettő és fél előre tervezett program jusson. Több olyan program is volt, amit menet közben, az eredeti terveken túl szerveztünk meg, így tulajdonképpen Sümegen gyakorlatilag szinte minden napra jut egy rendezvény az egész esztendő átlaga alapján. Ebben a kultúra, szórakozás, kikapcsoldódá, ismeretterjesztés is helyet kap és öröm látni, hogy a helybeliek mindezt jó néven veszik, szívesen járnak el programjainkra. Hangversenyek, vagy a végvári napok, egyéb programkülönlegességek nagyon komoly érdeklődést váltanak ki Sümegen, sőt már máshonna is rendszeresen jönnek hozzánk. Ez pedig már egybevág turisztikai, idegenforgalmi elképzeléseinkkel, amely hosszú távra határozza meg Sümeg jövőjét. Új és érdekes pespektívát jelent a Papp család legújabb beruházása, a föld alatti rendezvénycsarnok kialakítása, amely jelentősen kibővíti a vendégek fogadásának, szórakoztatásának lehetőségét Sümegen.Ma Magyarországon
a fejlődés elképzelhetetlen pályázatok benyújtása nélkülA városban nagyon nagy hangsúlyt helyeznek a különböző témájú, de mindenképpen élményt nyújtó programok szervezésére.

A minap érkezett a hír Sümegre, hogy az önkormányzat 682 millió 288 ezer forint pályázati támogatást nyert a A vár integrált turisztikai felújítására, amely a teljes projekt 83 százalékos finanszírozására elegendő. Dr. Rédei Zsolt polgármester elmondta, ez a pályázati támogatás, illetve a mögötte álló jelentős munka is érzékelteti, hogy az önkormányzat komolyan veszi a kihívásokat, a város meghatározott fejlesztési elképzeléseit, ami kiemelten az idegenforgalomra fókuszál. Ugyanis a turizmus fejlesztését tartják elsődleges kitörési pontnak, ami bevételt hoz, munkahelyet teremt. Természetesen nemcsak a vár, hanem a belváros látogatottsága is lényeges, így a belvárosi rekonstrukció előkészítése, s annak mielőbbi kivitelezése is kiemelten fontos.

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr46672487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása