Utolsó kommentek

  • Katalin Halápiné Kálmán: világos , (2015.01.23. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Móricz VK Gábor: Pereld be őket szerzői jogvédelem megsértése címén (2015.01.22. 23:19) A képem, ami túlélt engem
  • Imposztorék: Kedves Frony, én is szakmabeli vagyok és ugyanez... (2014.09.17. 20:00) Leépítve...
  • Frony: Kedves János! Én nem vagyok "szakmabeli" - de a ... (2014.09.16. 21:44) Leépítve...
  • - duplagondol: Túl sok kérdés talán nem is merül fel olvasás ut... (2014.09.14. 10:21) Leépítve...
  • Utolsó 20

Témák

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Képgalériáim

Tag feed

    Nincs megjeleníthető elem.

Huszonöt éves fúvószenekar

2008.10.25. 10:25 | szj. | Szólj hozzá!

Címkék: béla tapolcai jenő fúvószenekar őri péni

Tapolca - A Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar  immár negyedszázados tevékenysége  a város történetének, kulturális életének meghatártozó  részeként él a köztudatban, talán nincs olyan ember a városban és a környéken, aki ne hallotta volna őket játszani valahol, valamikor. 
 
Az ünnepi, jublieumi hangversenről lapunk hasábjain is olvashattak már, de az elmúlt huszonöt esztendő legjelentősebb eseményeiről készült összegzést csak azok hallották, akik ott voltak a koncerten. Akkor Őri Jenő, a Járdányi Pál Zeneiskola igazgatóhelyettese vállalkozott arra, hogy  felvillantja a zenekar életének legfontosabb állomásait.  
Munkatársunk az igazán sikeres hangverseny után Péni Bél karnaggyal (aki egyben a   zeneiskola igazgatója)  és Őri Jenővel beszélgetett a kezdetekről, az eredményekről, s egyáltalán a zenekarról általában.
- A fúvószenekar megalakításának ötletét a Bakonyi Bauxitbánya Vállalat  akkori vezetősége is lelkesen támogatta, és  a  hangszervásárlásokhoz,  az együttes belföldi  és külföldi utazásaihoz több mint másfél évtizeden keresztül   jelentős segítséget nyújtott. Ebben az időszakban a Tapolcai Bányász Ifjúsági Fúvószenekar nevet viseltük, így ismert meg minket a nagyközönség - emlékezett vissza a kezdetekre Péni Béla.  
A zenekar történetének igazán jeles eseménye, az első fellépés 1983. május elsején történt sor, az akkori  15 tag  részvételével. Az ütős szekciót egy pergődob és egy cintányér alkotta. Aztán lassan, az  évek múlásával  a csoport rendszeres résztvevője lett a bányásznapi ünnepségeknek, városi rendezvényeknek.
 - Jelentős hatással volt a zenekar fejlődésére az első külföldi utazás, a külföldi közönség előtt való bemutatkozás. Az  1988-as svájci szereplésen,   az hallgatóság részéről megnyilvánuló szeretetet,  elismerést, bíztató vastapsot nem lehet elfelejteni.  Az együttes létszáma ebben az évben  egyébként már csaknem megduplázódott, hiszen  28 főre bővült. A zenekedvelőü közönség elismerése mellett azonban kíváncsiak voltunk a szakma képviselőinek is a véleményére, így négy évvel később  átestünk az első minősítésen és  show kategóriában, valamint koncertzenekari  kategóriában is ezüst diplomát szereztünk. 2001-ban következett a második minősítés, amikor  koncertzenekari és szórakoztató  kategóriában kiemelt arany diplomát kaptunk, továbbá nemzetiségi kategóriában arany diplomát.  A harmadik minősítés az idei év elején zajlott le, ekkor koncertzenekari és szórakoztató kategóriában kiemelt arany diplomával ismerték el a zenekar munkáját     - sorolta Péni Béla.
Őri Jenő  ehhez  hozzáfűzte: A  fúvószenekar negyedszázados  csodálatos munkája, a tulajdonképpeni siker titka  négy  fogalom köré  csoportosítható.  Ez a négy fogalom az érték, a közösség, a közönség és a karnagy.
 - Az a zenei érték, amelyet a zenekar képvisel, azt a magas szintet, amelyet az ország amatőr ifjúsági fúvószenekarai között kivívott magának,  továbbra is meg kell őrizni.  Ehhez  szükséges a jó közösség. Hosszú évek óta figyelem nagy örömmel és csodálattal azt a belső erőt, amellyel a zenekar nehéz feladatokat is könnyedén tud megoldani. Nagyon jó látni, ahogyan az idősebb zenekari tagok fogadják, kezelik az éppen belépő fiatalokat, átadva azt a hitet, amelyet ők is a korábbi generációtól kaptak.  De nagyszerű volt látni az évtizedek során, amint a tapolcai zeneszerető polgárok közül egyre többen látogatták a koncerteket, volt, hogy az együttes 800 fős közönség előtt játszott Tapolcán a rendezvénycsarnokban.        Természetesen   mindehhez szükséges volt a karnagy, Péni Béla   megszállottsága, az ügy iránt érzett feltétlen tisztelete, az egyre  jobb zenekari hangzás elérése érdekében vállalt rengeteg plusz munka, a huszonöt év alatt  megtartott rengeteg  próba, a szabadidő jelentős részének feláldozása, az együttes folyamatos vezetése, menedzselése, koordinálása - hangsúlyozta Őri Jenő.
A Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar egyébként az elmúlt huszonöt  év alatt  megközelítőleg indulóból hatvanat, himnuszból tizet,  filmzenékből húszat, szólóhangszeres művekből hsuzonötöt, külföldi és magyar szerzők egyéb műveiből kilencvenet tanult meg és adott elő, ami összesen több mint kétszáz művet jelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://szijarto.blog.hu/api/trackback/id/tr2730782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása